В детските градини "Слънце" и "Синчец" отбелязват с различни инициативи празника на Русе

В детските градини „Слънце“ и „Синчец“ отбелязват с различни инициативи празника на Русе

В седмицата от 26 до 29 април и на 5 май 2021 г. по повод на 6 май – Празник на град Русе, децата и учителите от ДГ „Слънце” и ДГ „Синчец” проведоха множество от инициативи, свързани с основните планирани дейности по проект „Градим знания за Русе и България”, финасиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и с подкрепата на „Еконт Експрес“ ЕООД.

В ДГ „Слънце” децата от всички възрастови групи пресъздадоха чрез цветовете от спектъра на дъгата емблематични за родния ни град забележителности: статуята от Паметника на Свободата, уникалната за Русе – цветна ваза в парка на младежта, запазения и до днес локомотив – от първата железница по нашите земи от Русе до Варна и първата метереологична станция в България. В Регионална библиотека „Любен Каравелов” – в кабинета на известния банкер Буров, децата се върнаха обстановка от работата на първата банка в България, както и от първото застрахователно дружество. В специална открита ситуация за финасовата грамотност те се докоснаха до уникални документи, печати и банкноти от края на 19 и началото на 20 век. Децата разгледаха и първия вестник на български език „Дунав”, печатан в първата печатница на стария Русчук, където са работили нашите възрожденци Стоил Попов, Иван Чорапчив. запознаха се и с една малко известна история – затова как от печатницата Тома Кърджиев е взел букви, които е предал на Ангел Кънчев, а той от своя страна – на Васил Левски и така са сглобили неговата портативна печатничка с която е печатал тайните революционни книжа. Паралелно с тези събития във всички групи по подходящ начин се отбелязаха и празниците от народния календар, предхождаци Великден и самия празник на Христовото Въскресение.

В ДГ „Синчец” Децата и учителите от подготвителните групи – в синхрон с планираните дейности по проекта пресъздадоха: сцени от работния процес в първата Банка „Гирдап” – предрешени като ретро банкови чиновници – облечени с специални фракове…; работни моменти от дейностите в първата вилаетска печатница в Русе от 1864 година. Във връзка с тази дейност те подредиха и специална изложба на стари издания на книги, някои на повече от 150 години. Палитрата от дейности продължи с представянето на уникална кинолента от рисунки на децата, Георгьовденска люлка, посветени на празника на Русе. И тук – бе представен голям макет на първия влак свързал Русе с Варна.

Партньори по проекта на двете детски учебни заведения са: Регионални клон на НД „Традиция” – Русе, Народно читалище „Христо Ботев – 1908” – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе.

Всички дейности протичащи са съобразени с противоепидемичните мерки определени от здравните власти.

Сподели: