изложба Никола Петков

В зала „Русе“ на Историческия музей е подредена изложба, посветена на земеделския лидер Никола Петков

Време за прочитане: < 1 мин.

В зала „Русе“ на Историческия музей е подредена изложба, посветена на земеделския лидер Никола Петков. През 2017 г. се навършват 70 години от неговата екзекуция. По този повод пътуващата експозиция вече бе показана в Народното събрание и в различни български градове.
Документалната фотоизложба се реализира от БЗНС, съвместно с Държавен архив и Комисията по досиетата. Откриването в Русе направиха Даниела Таринска – председател на Експертния съвет на БЗНС, Цветанка Андреева – политолог, член на ръководството на БЗНС и гл. редактор на в-к „Земеделско знаме“, Пламен Кръстев – организационен секретар.
Изложбата представя редки и малко известни документи, илюстриращи важни събития, както от живота на земеделския водач Никола Петков, така и от живота на българското общество по онова време. На фототаблата са запечатани указанията на Георги Димитров до съдиите как да водят делото, за да се достигне до произнасянето на осъдителна присъда. Сред документите има изказвания на видни за времето си личности и организации, които се обявяват в защита на Никола Петков.
Изложбата за Никола Петков ще остане в Историческия музей в Русе до 19 декември.

Сподели:

Още новини от деня