Пафтите – вселена от знаци

В Историческия музей е подредена изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Време за прочитане: < 1 мин.

В зала „Княз Александър I“ на Историческия музей е подредена изложбата „Пафтите – вселена от знаци“. Идейната концепция и реализация на първата самостоятелна изложба на музея за тази година е на етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова и директора проф. д-р Николай Ненов.

Експозицията представя повече от 70 накита от фонда на музея с различни големини, форми и мотиви.
Пафтите, както и повечето накити, използвани на Балканите, указват прехода от един социален статус към друг. Вярвало се, че символите и знаците, изобразени върху тях, са сакрални и предпазват хората от зловредни сили.

Пафтите имат масова употреба. Откриват се по пазари, по-рядко се изработват по поръчка. Направени от злато, сребро, с вграден седеф или кост, те са белег за социални и имуществени различия, принадлежност към определена прослойка на обществото.

В изложбата, подредена в зала „Батенберг“, са обособени няколко групи пафти: с растителни мотиви, с изображения на животни, съдържащи геометрична украса, небесни светила, религиозни мотиви, архитектурни мотиви, накити с филигран и камъни, с реалии. Освен знаци и символи, характерни за българската обредност, в изображенията на пафтите се откриват и модни влияния. Това е причината в тях да присъстват елементи от пищността на западноевропейския барок, от характерния стил на ХVІІІ век „леля деври“, разпространен из Османската империя, описван и като левантийски барок.

Сподели:

Още новини от деня