В Историческия музей може да бъде видяна изложбата „Рибарите от Лом и Орсоя“

В Историческия музей може да бъде видяна изложбата „Рибарите от Лом и Орсоя“

Време за прочитане: < 1 мин.

От днес в зала „Русе“ на Историческия музей може да бъде видяна изложбата „Рибарите от Лом и Орсоя“, която представя теренно етноложко проучване в осем различни теми. Основна цел на проучването е да се съберат устни разкази, които да очертаят местната рибарска общност и нейното активно присъствие по река Дунав и близките острови, както и в блатото „Орсоя“. В разказите присъстват образите на заледената река, която поглъща сватба, сомове – човекоядци, както и описания на риболова през различните сезони. Основен проблем за рибарите е бракониерството, както и замърсяванията на околната среда, които са важни елементи от биоразнообразието.

Проектът изследва знанието, уменията и практиките на местната рибарска общност, които имат измеренията на нематериално културно наследство, тъй като са част от традиционния щадящ риболов по Дунав, който съществува от хилядолетия. Изложбата се показва първо в Русе, а после и в град Лом.

Проектът „Културното наследство на Дунавските рибари. Общността в Лом и Орсоя“ на сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с музеите в Русе и Лом се реализира с подкрепата на Програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство“ на Национален фонд „Култура“, 2020.

Сподели:

Още новини от деня