В Историческия музей се проведе прожекция на документалния филм „Екатерина Каравелова – Дни на промяна“

В Историческия музей се проведе прожекция на документалния филм „Екатерина Каравелова – Дни на промяна“

В Историческия музей се проведе прожекция на документалния филм „Екатерина Каравелова – Дни на промяна“. Продукцията е реализирана от НЧ „Захари Стоянов-1937“ – Русе с помощта на програма „Култура“ на Община Русе. Филмът е създаден от продуцентска къща „Брайт Медия“, в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе и ОУ Олимпи Панов – Русе.

Специален гост на събитието бе актрисата Албена Павлова.

Новата продукция разказва за живота и обществената дейност на една от емблематичните личности в българската история, отдала цялата си енергия на борбата за равноправие на жените – родената в Русе Екатерина Каравелова. Филмът проследява ключови моменти от участието й в политическия и културен живот на страната след Освобождението, важната роля, която изиграва и смелите решения, които отстоява, за да окаже подкрепа на българското общество във времето на Сръбско-българската война, както и многобройните предизвикателства и несгоди, които търпи впоследствие. Едновременно с това филмът за Екатерина Каравелова очертава и важни места на памет в крайдунавския град, свързани с имената и на други деятелки, превърнали правата на жените в своя кауза и смисъл на живот. Това се случва чрез кадри на една от феминистките разходки на Русенския музей, в която възпитаници на училище „Олимпи Панов“ за първи път се докосват до знанието за жените в българската история.

Разказите в документалния филм оживяват чрез стари фотоси, документи и коментари на специалисти Ренета Рошкева от Регионален исторически музей – Русе, Десислава Тихолова също от Регионален исторически музей – Русе, Толя Чорбаджиева от Държавен архив – Русе и Йовчо Стоянов – председател на Русчук.Бг и д-р Вергилия Грънчарова – директор на ОУ „Олимпи Панов“.

Сподели: