В ЛРС – Русе отчитат слука – 7 диви свине за първите два ловни дни

Слука от 7 диви свине отчитат в началото на новия ловен сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч от  ЛРС – Русе. Основен принос за добрия резултат имат ловците от  дружина Кошарна, които в първите два ловни дни са отстреляни 5 диви свине. Слуката дошла рано – рано на първия ден, когато при първата и единствена гонка кучетата вдигнали 20 животни.

 „Дивите свине бяха от 3 възрасти – един глиган, две майки с миналогодишни и тазгодишни приплоди. Паднаха глиганът и два от миналогодишните приплода”, обясни за особеностите при старта на лова на дива свиня в района на Русе специалистът по лова на ЛРС – Русе Николай Христов. Той също е участвал в успешния първи ловен ден на дружина Кошарна. Още преди началото, на инструктажа,  20 –те ловци се договорили да не стрелят по майки и след първата успешна гонка да спрат лова. Целта е да запазят повече животни, за да може по-бързо да се възстанови популацията. В неделя ловците от Кошарна пак имали слука. Този път ловът бил в другото ловище на дружината и гонката била пак само една. Отстреляни са две животни. https://www.slrb.bg/novini/lov/2021/10/lovtsite-ot-lrd-shuma-otkriha-sezona-bezplatno-i-sas-sluka/embed/#?secret=62f0E0rp8U

И двата дни слуката споходила председателя на ловна дружина Кошарна  Светослав Спасов. И то с двата най-големи отстреляни екземпляра. „Който може го може.”, не крие радостта си от успешния старт на сезона Спасов. Щастлив е, че е повалил двете най-големи животни. Тъгува само за кучетата – две кучета е убил в първия ден преди да падне огромният глиган. Така и го намерили ловците – по GPS – а на второто куче – глиганът и кучето лежали един до друг. После не са го мерили, но по външни белези го определели, че тежи около 200 кг.

Втория ден в другото ловище на Кошарна друг, още по-голям, глиган се дигнал и Светослав Спасов го отстрелял. Него вече премерили и кантарът се заковал на 280 кг. Трофей няма, въпреки че изверванията сочат 23 см. дължина на глигите, защото един от горните зъби е счупен. Споменът от отстрела на двата елитни екземпляра в първите два ловни дни на сезон 2021-2022г. , обаче, ще остане завинаги в ловната хижа на дружинката.

Добрата новина е, че в ловищата на ЛРС – Русе ловците не са открили нито една мъртва дива свиня. Едно от отстреляните животни, и то най-голямото, обаче се оказало с трихинелоза.

За традиционен по поречието на река  Дунав се смята ловът на фазани. Всяка седмица ловците от ЛРС – Русе имат по един ловен излет на този вид дивеч. По план за целия ловен сезон те ще отстрелят 3840 фазана, но от началото на годината са разселили два пъти повече. 7734 е бройката на красивите фазанови птици, с която ловците от русенско са обогатили дивечовото богатство на своя ловностопанския район.

Посетете нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/lovIribolovBulgaria/

Сподели: