В навечерието на Великден Русенска филхармония и хорът на Държавна опера - Русе представят "Стабат Матер"

В навечерието на Великден Русенска филхармония и хорът на Държавна опера – Русе представят „Стабат Матер“

Време за прочитане: < 1 мин.

В навечерието на Великден Русенска филхармония и хорът на Държавна опера – Русе представят „Стабат Матер“. Това ще стане на 23 април от 19 часа в зала „Европа“. Диригент ще бъде Вилиана Вълчева. Солисти са Владислава Гарвалова и Андреана Николова.

Първото му изпълнение в България е било на 8 януари през 1975 година именно в Русе, осъществено от Русенска филхармония, хор „Дунавски звуци“ и солистите от Русенска опера Стефка Евстатиева, Пенка Дилова, Любомир Дяковски и Стефан Димитров. Диригент е бил англичанинът Рой Бухана.

Посланието на това произведение е свързано с дните от Страстната седмица, посветени на Христовото страдание. В превод „Стабат Матер“ означава страдаща майка. Това ни връща към темите за състраданието и човечността, които са смисълът на нашето пребиваване на тази земя.

Римо-католическият химн „Stabat Mater” от Джоакино Росини е създаден върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя. В окончателния си вариант е изпълнен за първи път в Париж в Théâtre-Italien’s Salle Ventadour на 7 януари 1842 година. Издателят Ескудие пише: „Името на Росини непрекъснато бе скандирано заедно с аплаузите. Цялата творба изключително много допадна на зрителите, триумфът ѝ беше пълен.“ Италианската премиера на творбата е през март в Болоня, осъществена от Гаетано Доницети. Тя също преминава при много голям успех.

Билети на каса Опера:
понеделник – петък от 10.00 часа до 18.30 часа
тел. 0878 218 687

Сподели:

Още новини от деня