езеро

В началото на есента Държавна опера-Русе поставя ново начало с нов сезон и нови заглавия

Всяко начало има край, но в началото на есента Държавна опера-Русе поставя ново начало с нов сезон и нови заглавия, като разбира се не забравяме и добре познати и любими творби, защото ние сме пазители на святото минало, но и създатели на светлото бъдеще.

Всяко нещо има начало и край. И макар лятото в Русе да е далеч от стандартно, и понякога да продължава само няколко дни, а друг път – до средата на октомври, поне астрономически – слагаме един интонационен край. Сезонът на отпуските приключва, децата започват училище… Една мини Нова година, която обаче е окичена с неописуемите краски на златната есен, се настанява в сърцата и гардеробите ни. А есента в нашия град е наистина нещо специално! С всяка следваща година хората сякаш се завръщат към традиции и легенди, претворяват ги през призмата на новостите и не спират стремежите си към едно по-добро и светло бъдеще. 

На 16-ти септември пред сградата на Доходно здание в 11.30 часа Държавна опера – Русе ще зарадва за поредна година малки и големи с „РУСЕ ДИРИЖИРА ОПЕРАТА“ – едно събитие, което в рамките на Фестивала на тортата „Гараш“, ще даде една неповторима възможност на русенци да застанат на диригентския пулт. Наставник на смелчагите ще бъде Маестро Димитър Косев – Главен диригент на Русенска опера.

Още на следващия ден Държавна опера – Русе открива сезон 2023-2024 с операта „Дон Жуан“ – емоционална творба, която е толкова актуална и днес както и в миналото и която ни припомня, че не бива да презираме чувствата на другите, само за да получим желаното. Едно добро напомняне на ценности, които, без да искаме, с лекота, често забравяме, потънали в собствените си стремежи. Операта „ДОН ЖУАН“ на 17.09.2023 г. в Доходно здание от 19.00 часа ще ни върне към толкова любимата история на много поколения. В главните роли ще видим Добромир Момеков, Момчил Миланов, Пламен Бейков, Теодора Чукурска, Иван Пенчев, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, Теодор Петков.

Едно вокално предизвикателство, което ще провокира сетивата на публиката… Едно заглавие, което навява изконност и начало… Един Галаконцерт-спектакъл, който ще се извиси до недокоснати небосводи – „МАРС И ВЕНЕРА“ – Тенори VS. Сопрани. На 26 септември от 19:00 часа в голямата зала на Доходно здание, Държавна опера-Русе представя магията в тази красива музикална надпревара, за която ще допринесат вечните италиански канцонети, арии и ансамбли от световната музикална съкровищница, изпълнени под съпровода на блестящия оркестър на Държавна опера-Русе. За билети и повече информация: ТУК

И в края на есента, някак естествено, в нашия календар се настанява едно произведение, което докосва всяко сърце, пък било то и привидно по-кораво. На 27-ми септември от 19.00 ч. в Доходно здание, красивата и нежна Жизел ще ни припомни колко е силна любовта! Държавна опера-Русе представя балета „ЖИЗЕЛ“  в състав: Станислава Караджова – Пенчева, Тиаго Виктор да Силва Оливейра, Масаки Такада, Рейна Онума, Ирена Барбукова, солисти и ансамбъл от Балета на Държавна опера-Русе. 

Винаги се стараем да зарадваме и най-малките, защото все пак те са нашето светло бъдеще! И колкото е да е тривиално – е абсолютната истина! Екипът на Държавна опера-Русе с финансовата подкрепа на Община Русе по програма „Култура“ има невероятното удоволствие да представи детския музикално-образователен спектакъл „ПРИКАЗКА ЗА ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА“. Образователните концерти на Държавна опера-Русе през есента на 2023 година ще открият своя единадесети творчески сезон, който започва с най-новия детски спектакъл за най-малките – за децата от детските градини във възрастовата група от 4 до 6 годишна възраст. Това е първият опит на артистите и инструменталистите от Русенската опера за провокиране на вниманието на толкова малки деца върху класическата музика. Екип от инструменталисти, художници и хореографи започна внимателна подготовка и работа по създаването на нова образователна програма под формата на музикално-танцово-пантомимичен спектакъл. ОЧАКВА МЕ ВИ на 29.09 от 18.00 часа в Зала „Опера-фоайе“.

Всяко начало има край, но в началото на есента Държавна опера-Русе поставя ново начало с нов сезон и нови заглавия, като разбира се не забравяме и добре познати и любими творби, защото ние сме пазители на святото минало, но и създатели на светлото бъдеще.

Сподели: