В неделя ще се проведе Кениън Крийк Ултрамаратон, утре е записването

В неделя ще се проведе Кениън Крийк Ултрамаратон, утре е записването

За втора поредна година на 4.11.2018 г. ще се проведе Кениън Крийк Ултрамаратон (CANYON CREEK ULTRAMARATHON) по поречието на река Русенски Лом. Организатор на събитието е Сдружение „Поломие – Русе“. Над 50 доброволци от различни градове на страната се включват в организацията на събитието, само в деня на маратона, а над 80 човека са се включили в подготовката на маршрутите.

През тази година маратонът ще включва общо 5 дистанции. Петдесет километровото трасе ще може да се премине и с маунтин байк (велосипед), а другата нова дистанция е с дължина 90 километра. Целта на маратона е да се покаже красотата на Поломието и местността. Състезателното трасе преминава по едни от най-живописните места. То стартира от Басарбовски скален манастир, преминава през Красен, Божичен, Ивановски скални църкви, Нисово, Малък и Голям Нисовски скален манастир, поречието на Малки Лом към Сваленик, излиза от каньон а, преминава през цялата Червенската крепост, Кошов, Кошовските скали, местностите Грамовец и Смесите, Иваново, Божичен, Красен и завършва отново на Басарбовския скален манастир.

През тази година, записаните до момента участници са над 410, като основно състезателите са българи, над 40 са румънците, като има участници и от Дания, Ирландия, Великобритания, Украйна. Един от най-добрите българи в ултрабяганията през последните две години – Александър Спасов е записал участие в 50-километровата дистанция. Антония Григорова, която е в първата тройка сред жените в България, също ще участва. Тя е национален състезател по ски-бягане, участвала е в три олимпиади, рекордьорка на преминаването на Ком – Емине.

Регистрацията на участниците в маратона ще се проведе на 3.11.2018 г., от 10 до 20 часа, във фоайето на Пленарна зала, където ще бъдат раздавани и стартовите пакети на състезателите. Стартовият пакет на всеки участник включва тениска с логото на състезанието, по заявен размер, луксозна карта на Природен парк Русенски Лом, сървайвър бланкет, брандиран с логото на състезанието, крем за крака, протеинов и енергиен бар, ваучери за отстъпки и др. От 17:30 часа ще се проведе техническата конференция, свързана с основни аспекти и специфики на отделните трасета, на която е желателно да присъстват всички записани за маратона.

Два интересни аспекта ще има в съпътстващите събития. На 3.11.2018 г. (събота), в 16:00 часа, на площад „Свобода“, ще се проведе първата в Русе КРАФТ БИРЕНА МИЛЯ, при която участниците ще преминат четири обиколки на трасе около паметника на Свободата, които образуват една миля – 1600 метра. Тя няма състезателен характер, а представлява доста интересен формат, прилаган успешно досега по големите градове в страната и чужбина. Регистрацията за КРАФТ БИРЕНА МИЛЯ ще става на място, а състезателите ще трябва да са пълнолетни. Друго съпътстващо събитие е филм фест на трейлър тематика, в рамките на който ще бъдат прожектирани 8 чуждестранни късометражни филма на тема дълги бягания. Фестивалът ще бъде от 18:30 часа в Пленарна зала.

Два автобуса са осигурени на участниците, които нямат възможност да се придвижат до старта/финала при Басарбовския скален манастир. Автобусите ще тръгнат в 7:00 и 9:00 часа от Монбат Арена.

Стартът на дистанцията от 90 км. е в 3:00 часа сутринта на 4.11.2018 г., в която ще се включат 44 състезатели. Стартът на дистанцията от 50 км. за велосипеди е в 8:00 часа на 4.11.2018 г., в която ще се включат около 100 участници. Стартът на най – масовите дистанции от 25 км. и 10 км. е в 10:00 часа, на 4.11.2018 г., в които ще се включат около 200 човека. Регистрацията е отворена до 3.11.2018 г. /събота/. Награждаването ща бъде между 15:30 часа и 16:00 часа на 4.11.2018 г.

Сподели: