В новото арт-пространство „Галерия библиотека” беше открита интересна изложба-селекция фоторепортажи

В новото арт-пространство „Галерия библиотека” беше открита интересна изложба-селекция фоторепортажи

В новото арт-пространство „Галерия библиотека” беше открита интересна изложба-селекция фоторепортажиВ новото арт-пространство „Галерия библиотека” беше открита интересна изложба – селекция фоторепортажи, подбрана от организаторите на Международния фото – салон в Пловдив Антон и Любка Савови. В експозицията е показана прецизна и ефектна подборка от работи на най-добрите майстори в този журналистически жанр, които са от конкурса „Силата на фоторепортажа“ – четвърто и пето издание на надпреварата.

На откриването беше и русенският фотограф Младен Миланов, с чието посредничество стана възможно гостуването на известния пловдивски фотографски салон в нашия град. Сред 30-те фотоса, синтез на най-добрите снимки, е включена и творба на репортаж от въздуха, направен през нощта, с дрон от майстора в този жанр, русенеца Явор Мичев, който е снимал акцията на екоактивисти срещу застрояването на Пирин.

„Регионална библиотека „Любен Каравелов” в Русе е духовен модератор на световното фотографско изкуство, защото в тази прекрасна галерия са показани наистина най-впечатляващите творби в жанра „Фотографски журнализъм”- изкуство, познато на съвремието още от зората на вестникарството до наши дни, когато издателите и изданията вече разполагат с нови технологии. Прекрасно е усещането за посланията, които отправяме с всяка подобна изложба, а тази е първата на Международния фотографски салон, изнесена извън традиционните за това зали и може би първата в света, която откриваме в библиотека. Прекрасно е мястото, то дава простор за много нови идеи и е хубаво, че го имате във вашия град”, споделиха при откриването братът и сестрата Антон и Любка Савови.

„Силата на фоторепортажа“ е едно от официалните събития в Европейския месец на фотографията, юли 2018. Темата на изложбата е „Сила“. Тя пристигна в Русе от клуба на Фоторепортера в София.
Международният фото-салон Пловдив е световен конкурс под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP – International Federation of Photographic Art) и на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА). Провежда се ежегодно от 2014 г. насам и е разработен като концепция от фирма „Рефлекси“ ООД.

В новото арт-пространство „Галерия библиотека” беше открита интересна изложба-селекция фоторепортажи

Домакините получиха от пловдивчани луксозен каталог с творби от Международния фото-конкурс и подариха на гостите също уникалния и без световен аналог каталог от единствения в Европа конкурс „Exlibris”, който през тази есен ще има своето 14-то издание в Регионална библиотека „Любен Каравелов”.
Изложбата „Силата на фоторепортажа“ ще остане в „Галерия Библиотека” до 20 август.

Сподели:

Още новини от деня