В община Ветово се проведе информационна сесия, насочена към български сезонни работници в селското стопанство във Франция

В община Ветово се проведе информационна сесия, насочена към български сезонни работници в селското стопанство във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) участваха на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция.

Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и осигурителни права и свързаните с тях задължения, с което да се гарантират в по-голяма степен справедливи условия на труд и да се предотвратят ситуации на трудова експлоатация. Заедно с тях, по специална покана, в обиколката се включва и председателят на ФНСЗ – Валентина Васильонова.

Срещите се проведоха в пет населени места в областите Монтана и Русе, в които големи групи от жителите традиционно всяка година работят сезонно във Франция. Посетителите ще имат възможност в разговори с представители на български и френски институции и синдикални организации да зададат своите въпроси и да получат информация. Осигурен е превод.

От българска страна в инициативата участваха представители на НАП, Националната комисия за борба с трафика на хора, Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ, Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ – КТ „Подкрепа”, областни координатори на КНСБ в Монтана и Русе, представители на кметствата на гр. Ветово, гр. Глоджево, с. Смирненски, гр. Бойчиновци и с. Якимово.

От страна на Франция участваха представители на Център за европейски и международни връзки за социална сигурност, Демократична конфедерация на труда на Франция и Генерална конфедерация на работниците.

В сесиите се включиха националните служители за връзка към ЕОТ за България и Франция, както и представител на сектор „Информиране“ на институцията.

В област Русе информационните сесии се проведоха днес в село Смирненски (от 08:30 до 10:00 часа), в гр. Глоджево (от 11:30 – 13:00 часа) и в гр. Ветово (от 14:30 – 16:00 часа).

Повече от 20 години ФНСЗ има богат опит в информирането и консултирането на сезонни работници в сектор Земеделие.

Сподели: