В Община Русе все още не е постъпила подкрепа от националния оперативен щаб във връзка с пандемията от коронавирус

„В Община Русе все още не е постъпила подкрепа от националния оперативен щаб във връзка с пандемията от коронавирус, но вярвам, че държавата скоро ще изпрати необходимото“.

Това заяви кметът Пенчо Милков на среща с медиите, на която представи информация за взетите мерки в условията на извънредно положение. Ето и цялото изявление на кмета на Община Русе.

УВАЖАЕМИ РУСЕНЦИ,

Обръщам се към Вас, за да дам актуална информация за Община Русе за предприетите мерки във връзка със заболяването и да се обърна с призив към съгражданите си.

1. Решенията на Националния оперативен щаб и следващите от тях заповеди на Министъра на здравеопазването бяха адаптирани като заповеди за територията на Община Русе. Тези заповеди бяха разпространени публично и приканваме гражданите да ги спазват. Въведени са сериозни мерки за ограничаване на движението, ограничаване работата на посочените търговски обекти и дезинфекция.

В събота и неделя служителите на общинска администрация и кметствата работиха за издаване на необходимите документи за хората, за да пътуват през изградените КПП. Приканвам работодателите също да извършат своевременно необходимите действия, за да се облекчи пътуването на служителите.

2. КПП, изградени от МВР в Русе, има на пет места. Работата им започна в събота, днес два от пунктовете са с променено местоположение:

– Пунктът към Николово вече е при язовира и така хората могат спокойно да преминават от и към селото.

– Пунктът към Силистра вече не е на отбивката за Мартен, а след отбивката за Николово.

Във връзка сме с органите на МВР и с гражданите, и се стараем да подпомагаме улесняването на процеса. Ще разположим мобилни тоалетни и ще организираме предоставяне на храна на служителите на МВР. Правим всичко възможно да им осигурим и предпазни шлемове за целите лица – очи, нос, уста, където атакува вирусът.

3. Общината дължи грижа за гражданите си и към момента правим несвойствени и неочаквани разходи – закупили сме дезинфектанти, гащеризони, ръкавици, маски, хранителни продукти. & nbsp; Не е постъпвала подкрепа от Националния щаб. Вярваме, че държавата скоро ще изпрати необходимото. Направили сме искане за маски, облекла, ръкавици и калцуни, ще отправим искане и за дезинфектанти.

Работници на общината се трудят непрекъснато след работно време и в почивните дни.

Равносметката е, че намаляват приходите на общината, а разходите се увеличават.

Ето защо бих казал, че в този момент плащанията на данъци, такси и други към общината представляват вид помощ.

За да бъдат взети правилните решения за Община Русе и да реагираме адекватно на последиците на решенията, взети от Националния оперативен щаб в София, които засягат съгражданите ни, извършваме бърз процес на анализ:

– на финансовите измерения на кризата

– на измеренията на кризата във всички звена на общината – качество и срок на предоставяните услуги на граждани

– на възможността за работа на общината в силно редуциран състав

– за очаквани трудности в системите ни за доставки от частни дружества.

Развиваме информационна кампания към гражданите за опасностите на пандемията, начините за заразяване и начините за предпазване – препоръчваме на хората да останат вкъщи и да спазват хигиена

– Отговаряме на стотици въпроси ежедневно във всички канали за комуникация

– Разлепихме плакати по табла и спирки, ще има информация и по тролеите, на билборди, ще бъдат раздадени плакати и на домоуправители.

Приканвам съгражданите ни, както и русенци, които живеят в чужбина, да продължат да ни подкрепят – с личен труд като доброволци, с дарения на материали и особено на средства. Обявяваме сметка за дарения, които ще бъдат използвани за закупуване на необходимите материали за борба с пандемията. Ще предоставим информация за разходването на средствата.

4. Вандализмът в Русе. Това е болна тема за града ни. Сега обаче наблюдаваме вандализъм, който вече е опасен и за здравето на хората. През вчерашния ден и снощи бяха унищожени плакатите на Община Русе за информационната кампания за предпазване от COVID 19. Взехме решение, отпечатахме плакати, организирахме разлепянето им в почивните дни от служители и доброволци – на таблата на Общината и на спирките, със съгласие на концесионера. Скоро след това върху плакатите с информация за болестта са разлепени други плакати, а тези от спирките са премахнати. В настоящия момент това не е просто вандализъм, а проява на изключителна агресия към цялото общество.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня