семейна стая недоносени деца

В отделението по Неонатология към УМБАЛ „Канев“ АД откриха първата в Русе семейна стая за недоносени деца

С помощта на фондация „Нашите недоносени деца“ днес бе открита шестата по ред в България семейна стая в отделението по Неонатология към Гинекологическия комплекс на УМБАЛ „Канев“ АД град Русе. Този вид стаи са създадени, за да може да премине по-плавно прехода от болничните грижи за новородените и недоносени деца към семейната среда, уточни представителя на фондацията за град Русе г-жа Ния Бенева. Семейната стая създава необходимите условия на недоносените, а и на техните родителите, да се адаптират към семейната среда.

Засега, семейната стая е оборудвана с две легла и две специални бебешки термо – легла, в които се поддържа съответна температура, за да могат децата да се чувстват комфортно и безопасно. Предвидено е в нея да има място и за младият баща.

Д-р Ташкова, началник отделение Неонатология към УМБАЛ „Канев“ АД, първо благодари на фондацията, като изключителен партньор в грижата на недоносеното дете. Тя сподели още, че дълъг и труден е пътя на недоносеното дете, особено на тези, родени с изключително ниско тегло.

Все пак се достига момент, когато майката може да поеме грижите за бебето си. Това става под медицински контрол, с пълното съдействие от страна на персонала.

Семейната стая днес я откриват с настанено едно много смело момиченце – Мартина, родено в 31 гестационна седмица с тегло от 1000 гр., което вече е на 44 дена и тежи 1750 гр.. Майката е лекар, анестезиолог, и тя тепърва ще започне сама да се грижи за своята дъщеря.

Д-р Ташкова уточни, че при недоносените бебета, майката се страхува да се докосва и обгрижва бебето си, защото то е много малко. До грижата и контакта между майка и дете тук в Неонатологията достигат съвместно с подкрепата от екипа.

За 2019 година в АГ комплекса са родени 160 недоносени бебета от I степен /от 2000 – 2500 гр./.

За 2019 година през първите 6 месеца са родени 559 бебета, от тях 61 са недоносени, уточни д-р Ташкова.

Недоносените деца биват изписани, ако са достигнали необходимото тегло, майката и бебето са в добро клинична здраве и бебето е необходимо да има добър сукателен рефлекс /да може да се храни само от биберон/, за да е сигурно развитието му в семейна среда.

Сподели:

Още новини от деня