Професионална гимназия по облекло

В Професионалната гимназия по облекло започна цикъл тържества посветени на 2 годишнини

Време за прочитане: < 1 мин.

На 19 февруари в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе започна цикълът от тържества за отбелязване на 145 години от обесването на Васил Левски и 140 години от освобождението на град Русе от турско иго.

Членовете на клуб „Съвременник“ с ръководител Татяна Нахабедян – учител по български език и литература изпълниха хорово пред връстниците си последното стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Апостола на свободата.

На 20 февруари във фоайето на гимназията съвместно с читалище „Зора“ бе открита изложба на материали и книги, свързани с двете събития. Централно място в изложбата бе отделено на портрети на Васил Левски – дело на млади художници от гимназията. Цветя пред Паметника на свободата поднесоха ученици и учители в знак на почит и признателност към освободителите на града ни.

На 21 февруари зала „Добродетел“ в гимназията се превърне в театрална сцена, на която ще звучаха откъси от творбата „Великденско вино“ на Константин Илиев в изпълнение на младия актьор Ивелин Пъшев – бивш възпитаник на гимназията. Идеята на общоучилищния колектив бе да се допълни представата за изключителното дело на Дякона на свободата като всички заедно преживеят със слово и картини последните му мигове. Разговорът след представлението и посланията за живота и делото на Васил Левски изградиха още по-пълна и незабравима представа за великия българин.

Сподели:

Още новини от деня