В ПГ по туризъм - Русе се проведоха държавни изпити по практика на професията и специалността

В ПГ по туризъм – Русе се проведоха държавни изпити по практика на професията и специалността

От 30.05.2022 г. до 03.06.2022 г. в Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, се проведоха Държавни изпити по практика на професията и специалността. На тях се явиха зрелостници, обучаващи се по професия „Ресторантьор“/специалност „Кетъринг“, професия „Хотелиер“/специалност „Организация на хотелиерството“, професия „Организатор на туристическа и агентска дейност“/специалност „Организация на туризма и свободното време“ и професия „Готвач“/специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

На 30.05.2022 г. в Учебно- производствения корпус на ПГ по туризъм – Русе, се проведе Държавен изпит по практика на професия „Ресторантьор“/специалност „Кетъринг“. Гост на събитието беше    г-жа Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието – Русе.

Практическият изпит е с продължителност шест часа. Първите три часа учениците приготвят своите асортименти, а вторите три часа подреждат масата по етикет според случая, който организират, и сервират своите ястия.

Учениците теглят билет с практическо задание, което включва обслужване на специален случай – сребърна сватба, имен ден, абитуриентски бал и др., като имат право да избират какво да приготвят- аламинут и десерт или аламинут и студено предястие.

Учениците обясняват предварително на комисията за провеждане и оценяване на изпита по практика организацията на събитието: място, дата, час, меню, украса и гости. Описват технологията на подготовката на избраните от тях ястия. В кухните на Учебно-производствения корпус на  ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, учениците приготвят своите асортименти, а в кабинетите по сервиране аранжират масите и сервират приготвените от тях ястия. Представят менюто си на английски език пред член на комисията- г-н Данаил Илиев- преподавател по английски език в ПГ по туризъм – Русе.

Кулинарните умения на учениците се оценяват от комисия с председател г-жа Нела Стоянова- преподавател по професионална подготовка, и членове: г-н Петър Атанасов- преподавател по професионална подготовка, и шеф-готвач Светломир Петров- представител на работодателите.

Сред интересните приготвени асортименти бяха: лаврак с мус от скариди, фламбирани тигрови скариди, гъши дроб, картофен маш с трюфел, чипс от риба, терин от кайма с глазура и ядки, пилешка руладина с аспержи, зеленчукова палачинка с розмарин, гювеч от кореноплодни, запечена полусфера от качамак с течен център от чийз крем, азиатски кебап от пилешко със зеленчуци и панакота със сос от ягоди с коантро.

Училищното ръководство поздравява зрелостниците от 12.А, 12.Б, 12.В и 12.Г клас на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“- Русе, за успешно положените изпити и техните учители за начина, по който са подготвили и възпитали учениците си!

Сподели: