млад огнеборец 2018 1

В петък ще се проведе областният кръг на традиционните състезания “Млад огнеборец” в Русе

В петък ще се проведе областният кръг на традиционните състезания “Млад огнеборец” в Русе.

До него достигнаха общо седем отбора, ученици от градовете Русе, Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили. Те ще се състезават в две дисциплини: „400 метра щафетно бягане с препятствия“ и „Бойно разгръщане на състезателна пътека”. Отборът, класирал се като първенец – областен победител, ще вземе участие в юбилейното ХХ републиканско първенство, което ще се проведе в периода 31 май – 3 юни 2019 г. в курортен комплекс Албена.

Програмата на състезанията започва в 10:00 часа на територията на Втора РСПБЗН в гр. Русе на бул. „България” № 300.

Ръководството и служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе отправят покана към русенци и представителите на средствата за масово осведомяване да посетят Областните състезания на Младежките противопожарни отряди.

*** По инициатива на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това е възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования. Освен като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите младежките противопожарни отряди функционират и под формата на свободно избираем предмет. В този случай те получават одобрение и финансова подкрепа от общинските съвети.

В отрядите младите огнеборци (ученици на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност (от 12 до 16 години) и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението и други общественополезни акции. Инструктори на отрядите са държавни служители от НСПБЗН – МВР, бивши пожарникари и учители.

Повече по темата вижте в сайта на ГДПБЗН-МВР: Млад огнеборец

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня