В понеделник в Художествена галерия – Русе ще бъде представена изложба на 6 съвременни испански художници

На 17 юли от 18.00 ч., в Художествена галерия – Русе ще бъде представена изложба на 6 съвременни испански художници. Организатор и арт уредник на експозицията е г-жа Надежда Костадинова – писателка, живееща от дълги години в град Мурсия, Испания. Тя ще присъства на официалното откриване, заедно с двама от авторите. По-долу поместваме нейния анонс за събитието и участниците:

Има много кътчета по света, където човек се чувства като у дома си, въпреки че се е родил на хиляди километри от там. Мурсия, земята където живее Слънцето, един райски кът, смесица от култури и обичаи, люлка на много писатели и художници, скулптори и музиканти. Днес повече от всякога запазването на културните ценности, които сме наследили, е приоритет. Затова всяка крачка е важна сама по себе си и не съществуват граници, които да спрат ентусиазма на тези, които сме отдали живота си на изкуството.
„6DISPARES6“ е една смесица от различни стилове с една единствена цел – да представи модерното испанско, и в случая преди всичко, мурсианско изкуство. Всеки един от художниците е заложил на своето виждане за заобикалящата го среда. Всеки един от тях, артисти с международен престиж, всеки със своят стил, формират тази необичайна смесица, която е тази изложба. Диспар, в превод „различен, не еднакъв“, е ключовата дума за формиране на тази група.
Би било отегчително да се впусна в описание и представяне на всеки един, този лабор е приоритет на тяхното изкуство. И регионът от който произхождат, без съмнение, е най- добрият извор на вдъхновение, което макар да е изразено в абстрактна форма, крие онази красота, онези истински и неповторими форми и отражения, които ги заобикалят.
Мурсия е прекрасна, екстравагантна и в същото време антична, загадъчна и обикновена, носеща върху раменете на миналото нотки от модерното, една симбиоза, която я отличава, която й дава име на място, където възможностите са неограничени за този който успее да я оцени.

Надежда Петкова Костадинова,
писателка

Алваро Пеня, мурсиански художник експресионист с признат международен престиж, свързан с неговия личен стил и гледна точка за заобикалящата го реалност. Участник в множество​ изложби, национални и международни, колективни и индивидуални. Изкуството на Алваро Пеня е част от живота на град Мурсия. Афиши и стенописи с негови произведения придружават важни събития от мурсианското ежедневие. От голяма важност са също илюстрациите, които е реализирал в продължение на артистичната си кариера.

Силвия Виняо, мурсианска художничка, завършила Приложни Изкуства в Университета на Гранада. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални, така и колективни. Въпреки че голяма част от нейната артистична дейност е живописна, също се изразява в други аспекти като илюстрация, видео и други различни артистични интервенции. Паралелно на тези дейности​ е реализирала също изследвания и тезиси свързани с изкуството.

Маркос Аморос, мурсиански художник и музикант, свързва ежедневието си с живописта и блуса. Неговата смесена техника разкрива без съмнение неговите амбиции. Използва акрил, масло, акварел и прибягва също до молива, за да улови точния момент и да го превърне в изображение по- късно. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални, така и колективни. Реализира също илюстрации и стенописи в църкви и граждански учреждения. Сътрудник в различни асоциации и артистичен кръстник на СЕОМ ( Асоциация за изследване на интелектуалната инвалидност).

Моисес Ягуес, мурсиански художник, чието изкуството е удостоено с множество национални и международни премии, също са му били присъдени няколко стипендии за развиване и обогатяване на стила му. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални, така и колективни. Някои от произведенията на Моисес Ягуес са изложени в различни центрове на съвременното изкуство и музеи в Испания и други европейски държави.

Олга Родригес Помарес, испанска скулпторка, родена в Елче (Аликанте). Завършва Приложни Изкуства, Доктор в Университета на Мурсия, осъществявайки изследвания и разработка на различни техники и материали, свързани със скулптурата. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални така и колективни.

Хосе Мария Гаррес, мурсиански художник и скулптор, който се изправя в своят вътрешен дуел и го отразява в продълженията си. Напрежението на живота, това сложно пътуване, което оставя вътрешни рани и носи между плочите си промяната. „Представя едно модерно виждане за философията на живота, но не с поглед в миналото, а с друг, който не можем да видим, но чувстваме.“ Херардо Роблес

Сподели:

Още новини от деня