В Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" - Русе отбелязаха Международния ден на космонавтиката и авиацията

В Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе отбелязаха Международния ден на космонавтиката и авиацията

Време за прочитане: < 1 мин.

Невероятните успехи на световната космонавтика, любопитните истории и постижения в областта на астрономията, мотивираха учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе да отбележат с гордост Международния ден на космонавтиката и авиацията.

На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Юрий Алексеевич Гагарин, военен пилот със скромен произход, получава уникалния шанс да остане в историята като първия космонавт.От космодрума Байконур излита космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и се приземява с парашут успешно, близо до спускаемия апарат.

На 10 април 1979 г. в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз 33”. На борда му е и първият български космонавт Георги Иванов. Заслуга за справянето с извънредната ситуация при полета, спускането по траектория, която никога не е изпълнявана от кораб „Съюз“, има българинът, запазил cамообладание и сила на духа в необятната шиp на Космоса.

Сподели:

Още новини от деня