В Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе се проведе творческа вечер „Яна Язова - енигма, фатализъм и реалност”

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се проведе творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се проведе творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”. Вечерта започна с прочитането на малко известни стихотворения на писателката.

Основен инициатор на събитието е Юлий Йорданов, носител на редица национални и международни награди и отличия за публицистичната си и журналистическа дейност. С тази инициатива той цели да посети всички градове и места, в които Яна Язова е имала рецитали и по този начин да бъде подобаващо отбелязана 105-та годишнина от рождението й.

Основен акцент на вечерта беше представянето на неговата книга за Яна Язова – „Съдба, прободена от перото“, която вече е библиографска рядкост. Авторът подготвя второ допълнено издание, в което ще бъдат включени новооткрити от него свидетелства за живота и творчеството на писателката.

Именно с тях нашият специален гост запозна присъстващите на Творческата вечер. Той сподели своите любопитни виждания по някои дискусионни въпроси като кога е родена писателката, за значението на нейния псевдоним и защо е избран той, откраднат ли е ръкописът на романа „Левски“ и обстоятелствата около смъртта й.

Юлий Йорданов гостува за седми път в Русе и надяваме се не за последен, защото вечерта не стигна за всичко, което публиката искаше да чуе, и което авторът можеше да сподели.

Сподели: