В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е подредена изложба за Никола Даков

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е подредена изложба за Никола Даков

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е подредена изложба за Никола Даков, чието име е записано в Златната книга на дарителите на Библиотеката. Изложбата е по повод 11 февруари – деня, в който, съгласно Протокол № 21/11.02.1888 г., Общинският съвет взема решение за откриването на Градска библиотека.

През 1977 г. дългогодишният книжар Никола Даков дарява част от своята великолепна библиотека – 257 ценни старопечатни книги на български. Книгите са издадени в периода на Възраждането от 1806 до 1878 г. и представляват една трета от всички регистрирани старопечатни книги в България. Благородният дарителски жест към поколенията поставя началото на фонд „Старопечатен“ в Русенската библиотека.

В изложбата са включени книги на български език, издавани до 1878 г.  във Виена, Цариград, Букурещ, Москва, Белград, Русе и др. Сред тях са издания с религиозно съдържание, между които „Притчи Варлаамови“в превод на Матей Преображенски, отпечатани в Русчук, 1868 г., както и най-старата представена книга „Житие на Св. Алексия человека Божий“ в превод на Константин Огнянович от 1833 г. Любопитни са изданията в превод на Кръстьо Пишурка – „Момина китка или Книга за секого“ (1870) и „Куткудачка или разни морални стихове и приказки“ (1871). Интерес представляват „Искрици или разни поучителни приговорки“ на Петко Р. Славейков (1869, Цариград), „Кратко и ясно описание за свадби“ (1854, Нови Сад), „По въспитанието на девойките“ (1874, Цариград).

Особено редки и уникални са комедията водевил „Дворянски вибори“, превод от руски, издадена през 1843 г. в Кишинев и „Сънят на пресвета Богородица“ от 1859 г.

В изложбата са представени и книги от краеведския фонд на Библиотеката, издавани в края на ХІХ и началото на ХХ в.: устави на русенски организации и дружества, икономическа, художествена литература, рекламни издания, каталози с новополучени книги в книжарницата на Симеон Симеонов, подредени по различни отдели на знанието – методика, въведена за първи път от Никола Даков.

Всички книги носят екслибриса на Никола Даков: бухал, стъпил върху разтворена книга, под която пише Русе, а в полудъга е изписано Никола Даков.

Любопитен детайл от изложбата са старият фишов каталог на Старопечатния фонд, изработен със съдействието на Никола Даков, в който са съхранени неговите бележки, и Инвентарната книга, в която подарените от него книги са вписани от № 1 до № 257.

В изложбата са представени и бюст на Никола Даков, изваян от скулптора Никола Терзиев-Желязото, подарен през 2013 г. по повод 115-годишнината от рождението му от неговия племенник Симеон Даков, и портрет, заснет от фотографа Иво Хаджимишев през 1978 г.

Сподели:

Още новини от деня