В РИМ – Русе ще бъде открита изложбата „Историческият път на българските католици, част от Никополската епархия“

В зала „Княз Александър I“ е подредена изложбата „Историческият път на българските католици, част от Никополска епархия“. Експозицията е дело на Регионален исторически музей – Плевен и се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Русе. Откриването ще се случи в събота, 3-и юли, в Нощта на музея от 21.00 ч. Очаква се гости на събитието да бъдат епископът на Никополска епархия монсеньор Страхил Каваленов и енорийският свещеник към църквата „Свети Павел от Кръста“ отец Валтер Горра.

Изложбата представя над 350 снимки, вещи и документи (богослужебни книги, молитвеници, спомени, дневници) от фондовете на двата музея, от енориите, от теренните проучвания, направени в 14 селища, част от Плевенска, Русенска и Великотърновска област, както и от частни лица. Артефактите представят зараждането и развитието на католическата общност в Северна България – заселване, начин на живот, разселване, проблеми.

Най-старият документ в изложбата е от 1815 г. Той е част от поредицата с книги на кръщенетата и за покойниците в с. Лъжене. В експозицията са показани още традиционно облекло, снимки от училищния живот и църквата, книги, хоругви, инструменти и прибори за извършване на литургии. Появяват се и имената на свещеници, които биха могли да бъдат определени като „водачи“ на местната католическа общност.

Мобилната изложба „Историческият път на българските католици, част от Никополска епархия“ е съпътствана от каталог на показаните експонати.

Изложбата с название „Историческият път на българските католици, част от Никополската епархия“ е свързана с живота на католиците на днешна България. България е православна християнска държава, в която приоритетно се изповядва тази вяра, но българите притежават и благородството да проявяват търпимост и разбиране към всички останали религии.

Едновременното развитие на широкото християнство (в неговата православна характеристика) и католицизма, са показател за това, как един народ, изразявайки няколко аспекта на една религия, може да работи с една цел.   

Знаем, че нашата история е наистина богата и впечатляваща, а ХVІІ век е един труден век за българите като цяло. Специално за българските католици можем да го наречем „златен век“ на тяхната култура и на тяхната духовност. Време за един забележителен разцвет, в който можем да открием елементи на Българското Възраждане. Стремежът към образование и към духовност.

Само преди няколко месеца в село Ореш бяха чествани 370 години от издаването на  Абагар от първия Епископ на Католическа Никополска Епархия-Епископ Филип Станиславов.

Стремежът към образование- първите училища в Чипровци и Трънчовица, които дават модерно за времето си образование на децата, които учат там и  се подготвят за духовни лидери на българските католици. Стремежът към една обособена църква, с подчертан български характер, наистина част от вселенската универсална католическа църква, Епископ от Велика България, нарича себе си първият Католически Никополски Епископ.

В тази изложба е представен и Блаженият Мъченик Евгений Босилков, Епископ на нашата Никополска Епархия. Неговият подвиг, неговата саможертва за вярата и духовността на повереното му паство са забележителни, неговият завет е: „че кръвта на мъчениците е залог за прекрасно бъдеще на църквата в България“.

Сподели: