В ролята на Аида ще видим брилянтното изпълнение на Йоана Железчева

В ролята на Аида ще видим брилянтното изпълнение на Йоана Железчева

В ролята на Аида на 14 юли ще видим брилянтното изпълнение на Йоана Железчева. Тя започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Националния театър за опера и балет в София, участвайки в спектаклите „Андре Шение“, “Сватбата на Фигаро“, “Кармен“, “Фауст“, “Отело“ и „Макбет“.По-късно, намирайки успешна изява вече в репертоара на драматичен сопран, Йоана Железчева става лауреат на конкурсите „Пълдин“ в Пловдив, “Христо Бръмбаров“ в София и „Гена Димитрова“ в Плевен. Певицата е поканена да направи записи в Българското национално радио.

През 2007 Йоана Железчева дебютира на сцената на Бургаската опера в ролята на Амелия в „Бал с маски“ на Верди. От 2008 е солист на Държавна опера-Бургас. На сцената на този театър следват нейните успешни дебюти през годините в ролята на Бътерфлай в едноименната опера на Пучини, в ролята на Сантуца в операта „Селска чест“ от Маскани, Лиу от „Турандот“ на Пучини, Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт и още много други.

През 2009 година Железчева гастролира в Холандия с ролята на Аида от операта на Верди. През 2010 дебютира в ролята на Манон в „Манон Леско“ на Пучини на сцената на Софийската опера. Като главен солист на Бургаската опера певицата изпълнява още Елизабет от (Дон Карлос), Лейди Макбет, Леонора от операта (Трубадур), Одабела (Атила), Абигаил (Набуко) и се утвърждава като забележителна вердиева певица. В репертоара си има още драматичните роли на Флория Тоска и на друидската жрица Норма.

Сподели: