В Румъния планират изграждането на соларна централа с рекордна мощност

В Румъния планират изграждането на соларна централа с рекордна мощност

Време за прочитане: < 1 мин.

Властите в окръг Арад, западна Румъния, започнаха обществени консултации относно изграждането на мащабна соларна централа. Идеята е на компанията S.C. West Power Investment Srl, като се очаква централата да бъде построена на площ от 1079 хектара. Тя ще има капацитет от 700 MW и се планира да струва около 700 милиона евро. Румънският вестник Adevarul разкрива, че зад компанията стои група от международни инвеститори, а поводът за начинанието е въвеждането на по-благоприятни правила за споразумения при закупуването на енергия.

Единствените проекти в областта на мащабните фотоволтаични инсталации, които в момента се разработват в страната, са тези на румънската Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), която иска да разположи 310 MW фотоволтаичен парк в едно от своите въглищни съоръжения. В момента компанията търси консултанти, които да проучат възможността за изграждане на четири съоръжения, които са част от усилията й за преструктуриране и План на страната за декарбонизация. Според румънски медии четирите проекта ще обхващат 595 хектара, а капацитетът им ще варира от 60 MW до 95 MW.

По данни Международната агенция за възобновяема енергия в края на 2019 г. Румъния е инсталирала около 1,38 GW слънчева енергия. По-голямата част от този капацитет идва от мащабни мегаватови фотоволтаични централи, построени по вече изтеклата в страната схема за подкрепа чрез зелени сертификати. Тя бе за проекти, които са присъединени към мрежата преди 31 януари 2016 г.

В България пък австрийска компания наскоро обяви намеренията си да построи соларен парк от край Чирпан. Централата ще бъде с мощност от 200 MW и на площ от 1650 дка.

Сподели:

Още новини от деня