мандала

В Русенската художествена галерия ще бъде открита изложбата „Мандала – храмът на тайнствената тантра“

На 06.10.2020 г. (вторник) от 17.30 ч. в сградата на Русенската художествена галерия, ул. „Борисова“ № 39, ще бъде открита изложбата „Мандала – храмът на тайнствената тантра“. Експозицията идва в Русе по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия.

Домакин и инициатор на събитието е почетният консул на Монголия в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков, DHC. Инициативата се провежда със съдействието на Областна администрация Русе. На откриването се очаква да присъства извънредният и пълномощен посланик на Монголия в Република България Н. Пр. г-н Дашжамц Батсайхан.

Изложбата „Мандала – храмът на тайнствената тантра“ е от колекцията на Музея на Храмовия комплекс Чойжин Лама в Улан Батор, столицата на Монголия. Съдържа изображения на мандала: различни образи на Буда. В будизма, както и в други духовни традиции, мандалата се използва като средство за създаване на свещено пространство, в което се практикува съзерцание, фокусиране на вниманието и медитация.

Храмовият комплекс Чойжин Лама (монголски: Чойжин ламын сүм, английски: The Choijin Lama Temple) е построен в началото на 20 век като официален храмов комплекс на върховния Лама на страната по това време. По време на комунизма комплексът е превърнат в музей. Днес той съхранява и представя пред публика богата колекция будистки артефакти, наследство от близо 700-годишна традиция на тази религиозна култура в страната. Изложбата ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на Русе до 11 октомври.

Сподели: