В Русенския университет се провежда втората национална научно - практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения“

В Русенския университет се провежда втората национална научно – практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения“

Днес, 25 април 2024 г., в зала 2Г.204 „Сименс“ на Русенския университет беше открита втората национална научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения“ с акцент върху приложението на изкуствения интелект.

Целта на събитието, на което присъства съпредседателят на програмния комитет акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, е обмен на знания и опит между университетите в страната в областта на дигиталната трансформация на образованието и по-конкретно – при използването на иновационни образователни технологии за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение.

Конференцията беше открита със симфонична класическа музика в изпълнение на Петя Стефанова – флейта, Лора Драганова – цигулка и Евгени Желязков – пиано.

Приветствие отправи ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който цитира мисъл на американския философ Джон Дюи „Ако днес учим децата си по начина, по който сме ги учили вчера, ние ограбваме бъдещето им“, като я перифразира, че ако учим децата си без да използваме силите на изкуствения интелект, ограбваме бъдещето им. Той пожела здраве, успешно участие и ползотворни научни контакти на участниците в конференцията.

Проф. Ангел Смрикаров попита участниците в конференцията „Готови ли сме за дигиталната трансформация в образованието? и след техния положителен отговор подчерта, че трябва да се помогне на цялата академична общност да се дигитализира с ускорени темпове и съкратени срокове. Той посочи, че дигиталната трансформация е необратим процес, който не става със заповед отгоре, а инициатива отдолу и конференцията е точно такава инициатива.

Сред гостите бяха зам.-ректорите по научноизследователската дейност доц. д-р Десислава Атанасова и по международното сътрудничество доц. д-р Галина Иванова, зам.-кметът Енчо Енчев, д-р Росица Георгиева – началник на РУО-Русе.

Приветствие от името на участниците от Централна Азия отправи Санжарбек Ердолатов от Университет Ала Ту в Бишкек – Киргизстан, който изрази задоволството си от присъствието в това изключително важно и значимо мероприятие. Той връчи благодарствена грамота на заслужил доц. Стоянка Смрикарова.

Преди начало на конференцията гостите разгледаха изложба на картини, които са резултат от колаборацията между естествения и изкуствения интелект.

Поздравителни адреси бяха получени от г-н Красимир Вълчев, председател на комисията по образование и наука, от Наталия Митева, заместник-министърът на образованието и науката , от проф. д.н. Нели Димитрова, член на комисията по образование и наука, от Миглена Темелкова – председател на Съвета на ректорите, от проф. Елиза Стефанова – председател на НАОА, Янка Такева – председател на Съюза на българските учители и други.

Общо 143 са докладите, с които се представят преподаватели от 42 университета.

Модератор на пленарната сесия бе доц. д-р Мария Фъртунова.

Темата за изкуствения интелект в медицината бе представена в първия пленарен доклад от чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн. За изкуствения интелект в бизнеса говори проф. д-р Андрей Захариев, а за приложението му в образованието доклад изнесе проф. д-р Стоянка Иванова.

Конференцията продължава и утре, 26 април. В програмата са включени още интересни теми за изкуствения интелект в изследванията и в изкуството, които ще бъдат представени съответно от доц. д-р Алдениз Рашидов и доц. д-р Павел Стефанов. Проф. дн Диана Антонова, преподавател в катедра „Мениджмънт и социални дейности“ на факултет „Бизнес и мениджмънт“ на Русенския университет има доклад на тема „Развитието на изкуствения интелект – услуга или риск за човечеството“.

Председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет ще връчи Кристални призове на най – добър доклад на авторите на пленарни доклади.

Сподели: