В Русе бе отбелязана 121-та годишнина от гибелта на Гоце Делчев + ВИДЕО

Със специално тържество в памет на Апостола на Македония Гоце Делчев членовете на ВМРО-Русе и НЧ „Гоце Делчев 2009“ отбелязаха 121 години от геройската гибел на войводата. Да почетат делото на бележития български революционер и национален герой пред паметника му, издигнат в началото на булеварда с неговото име в русенския жилищен квартал „Дружба“ се събраха около стотина души. С кратки слова към тях се обърнаха административният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов и Иво Пазарджиев – член на ИК на Организацията. Важни моменти от приноса на Гоце Делчев в борбата за освобождението на Македония припомни председателят на читалищното настоятелство на НЧ „Гоце Делчев 2009“ историкът Деян Стайков. След поднасянето на цветя в знак на признателност, присъстващите почетоха паметта на Гоце Делчев с едноминутно свеждане на глави.

За атмосферата на събитието се погрижи певческата група за обработен фолклор при читалището с ръководител Иван Жеков, която изпълни емблематични песни, посветени на македонските войводи. Девойки от ФТА „Здравец“ с македонски хора внесоха още свежест и настроение в програмата.

Гоце (Георги) Делчев (1872-1903) е една от най-важните фигури на българското освободително движение в Македония. Благодарение на неговите усилия, ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Македония и Одринска Тракия. Ярка личност с невероятно въздействие върху околните, Делчев остава завинаги в сърцата на македонските българи, възпели подвизите му в народни песни. Войводата загива в сражение за свободата на родната Македония едва 31-годишен.

Дълбок поклон пред паметта му! 

Вижте част от събитието.

Сподели: