В Русе бе открита изложба, посветена на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

В Русе бе открита изложба, посветена на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Време за прочитане: 2 мин.

Заместник – областният управител на област Русе Валентин Колев откри изложба, посветена на 140-та годишнина от Учредителното събрание приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа.

Във връзка с датата 19 февруари в началото на словото си той отправи покана към присъстващите да се преклонят пред личността и делото на големия български революционер Васил Левски, тъй като именно посетите от него семена избуяват в епичната 1876 г. на Оборище и в дните на Априлската епопея.  „Тя е тази, която превлича вниманието на Европа и развързва ръцете на Русия за решаването на Балканския въпрос! Следват Сан-Стефано и Учредителното събрание, което приема и Конституцията в старата столица Търново. Така за трети път на политическата карта на Европа се появява държавата България! Държава с една модерна конституция и провъзгласено парламентарно управление!“ заяви още заместник областният управител.

Експозицията, която включва 40 пана с висока резолюция, остане в града до 25-ти февруари, като след това жителите на Разград ще имат възможността да се запознаят с нея.

Изложбата представя моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Идеята е по този начин да бъде изразен респекта и подкрепата на институциите към принципите и целите, заложени от Учредителното събрание в изграждането на модерна, демократична и правова държава, обявена с приетата на 16 април 1879 година Търновска конституция.

Сред присъстващите на събитието бяха още народните представители от 19-ти МИР г-н Искрен Веселинов и г-н Пенчо Милков, заместник областният управител г-н Свилен Иванов, председателят на Общинския съвет и ректор на Русенския университет  чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, началникът на отдел „Държавни архиви“ в гр. Русе г-жа Стефка Маринова, аташето на Генералното консулство на Руската федерация в Русе г-н Владимир Токтаев, жители и гости на града.

По-късно през деня с изложбата се запознаха и евродепутатът г-жа Ева Майдел, както и народният представител г-н Пламен Нунев.

Събитието се осъществява съвместно от Народното събрание на Република България, Областна администрация Русе и Държавна агенция „Архиви“, както и с подкрепата на Община Русе.

Предвидено е всички областни градове да се включат в инициативата.

Сподели:

Още новини от деня