В Русе бе почетена паметта на жертвите на арменския геноцид

В Русе бе почетена паметта на жертвите на арменския геноцид

С едноминутно мълчание и полагане на венци и цветя пред мемориала в двора на арменската църква „Сурп Аствадзадзин“ в сряда вечерта в Русе бе почетена паметта на жертвите на арменския геноцид. На възпоменателната церемония, посветена на 109-ата годишнина от трагичните събития, присъства и главният секретар на Областна администрация – Русе Ирена Тодорова. „Страданията на арменската общност не са само част от учебника по история, а причина заедно народите да отстояват независимостта си. Стремежът към свобода е моралният хоризонт, към който трябва да се стреми и съвременната цивилизация“, каза тя. Главният секретар на Областната управа изрази надежда, че подобни събития никога няма да се повторят с никой друг народ и изказа благодарност, че арменската общност е сред основните крепители на етническата и религиозната толерантност в страната ни.

На 24 април 1915 г. в Цариград са арестувани, а малко след това убити над 200 интелектуалци от арменски произход. С това се слага началото на избиването на над 1,5 млн. арменци в Османската империя, както и на прогонването на много други, извършвано в годините до 1922 г. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Трагичните събития, разиграли се през 20-и век, са известни в цял свят като Арменски геноцид, а скръбната годишнина по традиция се отбелязва на 24 април. Припомняме, че на тази дата през 2015-а българското Народно събрание прие декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменците.

По време на възпоменателната церемония бе отслужена църковна служба от отец Дирайр Хадавян, а от арменското физкултурно дружество „Хоменътмен“ и Народно читалище „Анжела Чакърян – 2008“ беше подготвена богата културна програма, включваща рецитали и танци. Представители на арменската общност припомниха част от историческите факти около събитията отпреди повече от век.

На церемонията присъстваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, общински съветници и представители на Българската православна църква и на Католическата църква.

Сподели: