съдебна палата русе

В Русе започва дело срещу организирана престъпна група от 10 лица по обвинение в пране на пари

Делото, което започна да гледа вчера в разпоредително заседание състав на Окръжен съд – Русе, бе образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против 10 лица: С. С., П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.

Първото обвинение срещу С. С. е за това, че в периода от месец юни 2011 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Унгария, Република Словакия, Кралство Нидерландия и Република Австрия, ръководил организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У. и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК (изпиране на пари) – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.1, вр. ал.1, пр.2 от НК., за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Второто повдигнато обвинение срещу С. С. е за това, че в периода от 28.06.2011 г. до 27.03.2014 год. на територията на Р България – гр.Русе, гр.Варна, гр.Бяла, обл.Варна, гр.Бургас, гр.Велико Търново, гр.София, гр.Монтана, гр.Пловдив, гр.Разград, гр.Цар Калоян, обл.Разград, гр.Ловеч, гр.Ябланица, обл.Ловеч, гр.Плевен, с.Обнова, обл.Плевен, гр.Сливен, гр.Стара Загора, гр.Шумен, гр.Добрич, с.Кранево, обл.Добрич, гр.Силистра, гр.Айдемир, обл.Силистра, гр.Пазарджик, к.к.Слънчев бряг, обл.Бургас и к.к.Златни пясъци, обл.Варна и на територията на Р Румъния – гр.Гюргево, в различно съучастие с обвиняемите Т. Д., Д. Д., А. М., П. Г., Г. К., С. У., К. И., В. Д. и М. М., действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица,  действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 921 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 7 525 064.72 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 310 пъти придобил имущество – пари в размер на 7 525 064.72 лева, от което: на 588 пъти получил имущество – пари в размер на 2 862 902.54 лева и на 23 пъти направил опит да получи имущество – пари в размер на 1 232 394.64 лева, за което знаел, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У. и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1, пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, като съдът лишава виновния от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Третото обвинение срещу С. С. е за това, че в периода от 25.06.2013 г. до 13.03.2014 год. в гр.Варна, гр.Пловдив и в к.к.”Златни пясъци”, обл.Варна, в различно съучастие с обвиняемите Д. Д., А. М. и М. М., действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица,  действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – общо 61 пъти извършил финансови операции с имущество и прикрил произхода, местонахождението, движението и действителните права върху имущество –  пари в различна валута, като цялото имуществото е в общ размер на 548 610.67 лева, за което знаел, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У. и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253, ал.5, вр. ал.3, т.1, пр. 2 и т. 2, вр. ал.1, пр.1 и пр.2 от НК.

Срещу А. М. също са повдигнати три обвинения:

І. В периода от месец март 2012 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България, Република Словакия, Република Австрия, Република Унгария, участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У. и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК (изпиране на пари) – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 12.04.2012 г. до 27.03.2014 год. на територията на Република България – гр.Русе, гр.Пловдив, гр.Стара Загора, гр.Разград, гр.Цар Калоян, обл.Разград, гр.Варна, гр.Шумен, гр.Плевен, гр.София, с.Обнова, обл.Плевен, гр.Ловеч, гр.Добрич, с.Кранево, обл.Добрич, гр.Монтана, гр.Бяла, обл.Варна, к.к.Златни пясъци, обл.Варна, к.к.Слънчев бряг, обл.Бургас, в различно съучастие с обвиняемите С. С., Д. Д., С. У., В. Д. и М. М., действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 291 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 2 933 846.24 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 102 пъти придобил имущество – пари в размер на 2 933 846.24  лева, от което: на 186 пъти получил имущество – пари в размер на 1 194 430.37 лева и на 3 пъти направил опит да получи имущество – пари в размер на 43 647.14 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К.,  М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – Престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

III. В периода от 25.06.2013 г. до 13.03.2014 г. в гр.Варна, гр.Пловдив и к.к.Златни пясъци, обл.Варна, в различно съучастие с обвиняемите С. С., Д. Д. и М. М., действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица,  действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – общо 15 пъти извършил финансови операции с имущество и прикрил произхода, местонахождението, движението и действителните права върху имущество –  пари в различна валута, като цялото имущество е в общ размер на 382 245.31 лева, за което знаел или предполагал, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – Престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.1, пр.1 и пр.2 от НК.

Две са обвиненията, повдигнати срещу С. У.:

І. В периода от месец април 2012 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България участвала в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК (изпиране на пари) – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 12.04.2012 г. до 18.03.2014 год. на територията на Р. България – гр.Русе, гр.Разград, гр.Цар Калоян, обл.Разград, гр.Варна, гр.Шумен, гр.Плевен и гр.Пловдив, в съучастие с обвиняемите С. С. и А. М., действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 63 пъти придобила, получила и направила опит да получи имущество – пари в общ размер на 204 372.99 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица в банки в Република България, като на 24 пъти придобила имущество – пари в размер на 204 372.99 лева, от което: на 38 пъти получил имущество – пари в размер на 104 448.08 лева и 1 път направила опит да получи имущество – пари в размер на 18 938.22 лева, за което знаела или предполагала, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

В. Д. е предаден на съд за това, че:

І. В периода от месец февруари 2013 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 11.03.2013 г. до 14.11.2013 г. на територията на Р. България – гр.Русе, гр.Варна, гр.Велико Търново, гр.Силистра, гр.Айдемир, обл.Силистра, гр.Плевен, гр.Стара Загора, гр.Пловдив, гр.Бургас, гр.Разград, гр.Цар Калоян, обл.Разград, гр.Ловеч, гр.Ябланица, обл.Ловеч, к.к.Слънчев бряг, обл.Бургас, к.к.Златни пясъци, обл.Варна, с.Кранево, обл.Добрич, гр.Монтана и гр.София, в различно съучастие с обвиняемите С. С., А. М., П. Г., действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 270 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 913 452.55 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 36 пъти придобил имущество – пари в размер на 913 452.55 лева, от което: на 230 пъти получил имущество – пари в размер на 497 764.50 лева и на 4 пъти направил опит да получи имущество – пари в размер на 115 220.34 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

Две са и обвиненията срещу Т. Д.:

І. В периода от месец юни 2011 г. до 31.10.2012 г. на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния и Република Чехия участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 28.06.2011 г. до 31.10.2012 год. на територията на Република България – гр.Русе, гр.Варна, гр.Бургас, гр.Шумен, гр.Велико Търново и на територията на Република Румъния – гр.Гюргево, в различно съучастие с обвиняемите С. С., П. Г. и К. И. действащи лично, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 204 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 1 306 079.99 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 83 пъти придобил имущество – пари в размер на 1 306 079.99 лева, от което: на 116 пъти получил имущество – пари в размер 651 880.94 лева и на 5 пъти направил опит да получи имущество – пари в размер на 118 614.27 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

Г. К. е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

І. В периода от месец януари 2013 г. до месец март 2013 г. на територията на Република България участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 11.02.2013 г. до 13.03.2013 год. на територията на Р. България – гр.Варна, гр.Шумен и гр.София, в различно съучастие с обвиняемите С. С. и П. Г., действащи лично, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 55 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 565 046.50 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 29 пъти придобил имущество – пари в размер на 565 046.50 лева, от което: на 24 пъти получил имущество – пари в размер на 103 573.04 лева и на 2 пъти направил опит да получи имущество – пари в размер на 105 804.90 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1, пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

Три са повдигнатите обвинения срещу Д. Д.:

І. В периода от месец март 2012 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България, Република Унгария, Република Словакия и Република Австрия, участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 14.08.2013 г. до 21.01.2014 год. на територията на Република България – гр.Русе, гр.Варна, гр.Бяла, обл.Варна, в различно съучастие с обвиняемите С. С., А. М. и М. М., действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 38 пъти придобил и получил имущество – пари в общ размер на 436 246.21 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 8 пъти придобил имущество – пари в размер на 436 246.21 лева, от което: на 30 пъти получил имущество – пари в размер на 296 498.23 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

III. В периода от 14.08.2013 г. до 21.01.2014 год. в гр.Варна, в съучастие със С. С., А. М. и М. П., действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица,  действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 9 пъти извършил финансови операции с имущество и прикрил произхода, местонахождението, движението и действителните права върху имущество –  пари в различна валута, като цялото имуществото е в общ размер на 284 295.31 лева, за което знаел или предполагал, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.1, пр.1 и пр.2 от НК.

К. И. е предаден на съд по две обвинения:

І. В периода от месец ноември 2011 г. до месец август 2012 г. на територията на Република България, Република Полша, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия и Република Унгария, участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 05.06.2012 г. до 01.08.2012 год. на територията на Р. България – гр.Русе, гр.Варна, гр.Бургас, гр.Велико Търново и гр.София, в различно съучастие с обвиняемите С. С. и Т. Д., действащи лично, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 41 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 384 896.16 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 23 пъти придобил имущество – пари в размер на 384 896.16 лева , от което: на 17 пъти получил имущество – пари в размер на 221 641.70 лева и 1 път направил опит да получи имущество – пари в размер на 24 321.80 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253, ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

Срещу П. Г. са повдигнати 2 обвинения:

І. В периода от месец юни 2011 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България, Република Словакия, Република Полша, Република Унгария и Република Австрия участвал в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 14.07.2011 г. до 11.06.2013 год. на територията на Република България – гр.Русе, гр.Варна, гр.Шумен, гр.Велико Търново, гр.Силистра, гр.Айдемир, обл.Силистра, гр.Плевен, гр.Стара Загора, гр.Пловдив и гр.София, в различно съучастие с обвиняемите С. С., Т. Д., Г. К. и В. Д., действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, както и при условията на посредствено извършителство по смисъла на чл. 14 ал.1 от НК, чрез физически лица, действащи лично, като собственици на ЕТ и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 97 пъти придобил, получил и направил опит да получи имущество – пари в общ размер на 916 830.34 лева в различна валута, преведени по сметки открити на физически, юридически лица и ЕТ в банки в Република България, като на 44 пъти придобил имущество – пари в размер на 916 830.34 лева, от което: на 49 пъти получил имущество – пари в размер на 269 296.69 лева и на 4 пъти направил опит да получи имущество – пари в размер на 144 835.13 лева, за което знаел или предполагал, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

М. П. е предадена на съда за това, че:

І. В периода от месец август 2013 г. до 28.03.2014 г. на територията на Република България участвала в организирана престъпна група, действала на територията на Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария, с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и други неустановени по делото лица, като групата е създадена с користна цел и с цел да върши престъпления по чл. 253 от НК – изпиране на пари – престъпление по чл.321, ал.3, пр.2 и пр.3, т.2, вр. ал.2 от НК.

ІІ. В периода от 28.08.2013 г. до 23.12.2013 год. на територията на Република България – гр.Варна и гр.Разград, в различно съучастие с обвиняемите С. С., Д. Д. и А. М., действащи лично и в качеството им на представляващи юридически лица, на два и повече пъти – 17 пъти придобила и получила имущество – пари в общ размер на 1 000 739.79 лева в различна валута, преведени по сметки открити на представляваното от нея дружество „ММС1” ЕООД – гр.Разград, в банки в Република България, като на 8 пъти придобила имущество – пари в размер на 1 000 739.79 лева, от което на 9 пъти получила имущество – пари в размер на 177 544.35 лева, за което знаела или предполагала, към момента на получаването му, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, т. 2, вр. ал.2, пр.1 и 2 от НК.

III. На 09.09.2013 год. в гр.Варна в съучастие със С. С., А. М. и Д. Д., извършила финансова операция с имущество и прикрила произхода, местонахождението, движението и действителните права върху имущество – парични средства в различна валута, като от сметка, открита в гр.Варна с № BG34PIRB 80791604596490 в “ БАНКА ПИРЕОС БЪЛГАРИЯ” АД с титуляр управляваното от нея дружество – „ММС1” ЕООД – гр.Разград, от постъпил превод в размер на 95 403.90 лева с еврова равностойност 48 900 евро от сметка с титуляр OSSOLA FABRIZI, Италия, бил нареден превод на сумата от 93 301 лева към сметка № BG 69PIRB80791604563074 с титуляр ЕТ „Омега 1 – Д. Д.”, собственост на Д. Д., за което знаела или предполагала, че е придобито чрез умишлено престъпление по чл. 212а от НК, като деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група с ръководител С. С. и участници: П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д. Д., В. Д., Г. К., М. П., С. У.и неустановени по делото лица, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 253 ал.5, вр. ал.3, т.1 пр. 2, вр. ал.1, пр.1 и пр.2 от НК.

Сподели: