В Русе започна национална петиция за достъп до доклада за системата за измерване на въздух

В Русе започна национална петиция за достъп до доклада за системата за измерване на въздух

В Русе започна национална петиция за достъп до доклада за системата за измерване на въздух. Заведено е дело от екологична организация за достъп до тези данни, но все още няма резултат.
Русе е един от градовете с най-силно недоволство, заради системно замърсяване на въздуха от промишлено производство. През 2022 г. е изготвен доклад за състоянието на въздуха в страната от Изпълнителната агенция по околна среда. По думите на екоактивистите до този момент няма предприети действия. Те казват, че дори им е бил отказан достъп до данните от доклада, въпреки Закона за достъп до обществена информация. Затова е заведено и дело. По данни на активистите мониторинговите станции, които мерят промишленото замърсяване, не отговарят на критериите. Петицията ще събира подписи до края на май месец, след което ще бъде представена на министъра на околната среда и водите. Екоактивистите вече се срещат с хората и обясняват какъв е проблемът. Петицията се подписва онлайн на страницата на „За Земята”.

Ивайло Попов от сдружение „За Земята“ каза, че събират подписи в големите областни градове.

Даниела Петрова от сдружение „Дишай, Русе” заяви, че имат съмнение, че станциите на територията на Русе не мерят правилно.

Сподели: