великден католици православни арменци

В Русе православни, католици и армено-грегорианци ще са заедно за Възкресение Христово

Както винаги, когато съвпада Възкресение Христово според календарите на Православната и Римокатолическата църкви, в Русе стотици богомолци – православни и католици, ще се срещнат в полунощ на улица „Епископ Босилков“ и ще се поздравят с празника. Там ще са и духовници от русенския арменски храм „Св. Богородица“. Това съобщи ставрофорен иконом Стефан Стефанов, енорийски свещеник на храм „Свети Николай Чудотворец“ в Русе, която се намира срещу римокатолическата катедрална църква „Свети Павел от Кръста“.

Енорийският свещеник Стефан, обясни, че когато се прави литийното шествие за Възкресението около православния храм в полунощ ще се срещнат и взаимно ще се поздравят с католиците и арменците. Възкресение съвпада веднъж на няколко години и когато съвпада не е християнско да се разминем като врагове, уточни свещеникът. Той коментира, че за съжаление Църквата се е разделила преди почти хиляда години и оттогава не можем да служим заедно, но сме длъжни да имаме братско отношение. На взаимния поздрав на улица „Епископ Босилков“ ще присъстват и християни от Армено-григорианската църква, тъй като тяхното богослужение в храма им не е в полунощ, а рано сутринта, обясни отец Стефан.

По този повод митрополит Наум на Русенската епархия заяви за БТА, че тази среща в Русе на православни, римокатолици и армено-грегорианци в нощта на Възкресение е традиционна и няма догматични и канонични причини да бъде прекъсвана. „Ние всички сме вярващи, независимо дали сме православни или католици, нито един от нас няма да промени вярата си и аз не виждам нищо лошо заедно да се поздравим“, каза негово високопреосвещенство.

Снимката е Великден през 2014 година.

/Източник – БТА/

Сподели: