умбал канев русе обща снимка

В Русе представят иновативен метод навръх Световния ден за борба с рак

Време за прочитане: 2 мин.

Световният Ден за борба с рака ще бъде отбелязан с презентация на един от най-иновативните методи на лечение на онкологични заболявания у нас. Събитието ще се състои на на 4 февруари от 13.00 ч. в конферентната зала на УМБАЛ „Канев“ в Русе.

Персонализираната терапия на пациенти с онкологични заболявания в България дава голяма надежда на специалистите за по-добри резултати от лечението. Тя е възможна благодарение на генетични и комплексни молекулярно-генетични тестове, чрез които лекарите могат да изберат най-подходящата терапия,  съобразно генетичните характеристики на тумора на конкретния пациент. Такива тестове помагат също да се открият лицата с висок риск за развиване на злокачествено заболяване, а също и да се определи степента на риска от рецидивиране на заболяването. В събитието ще участват д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ Русе, д-р Катерина Генова, началник отделение „Медицинска онкология“ и ръководител „Лечебна дейност” на КОЦ Русе както и представители на фирмата, занимаваща се с генетичните тестове – НМ Дженомикс.

Допълнителна информация:

Д-р Катерина Генова ще постави актуалните проблеми, свързани с превенцията и лечението на онкозаболявания в България и ще коментира най-модерните инструменти за практикуване на модерна персонализирана онкология у нас.

Иновативни тестове в онкологията като OncoDeep, OncoStrat&Go, Майнтрак с химиочувствителност дават възможност терапията да бъде базирана на специфичните генетични характеристики на всеки отделен тумор, което значително увеличава шансовете за спиране на еволюцията на тумора и постигане на ремисия на пациента. Анализ като OncоSelect позволява да се идентифицират терапевтични решения за пациенти, които не са в състояние да се подложат на биопсия, например пациенти с рак на белия дроб. Пълното и комбинирано туморно профилиране на кръвна проба и биопсия OncoStrat&Go освен, че дава възможност да се избере терапия, базирана на уникалните генетични характеристики на тумора, позволява и да се установи огнището на заболяването  при тумори с неустановен произход.

В България много от най-модерните онкомедикаменти са регистрирани и налични в болничната мрежа, но за съжаление персонализираната онкология все не е широко използвана като подход. Причината за това е, че тестовете и анализите, които персонализират терапията, не се реимбурсират от Здравната каса. Те са достъпни за пациентите единствено срещу заплащане посредством фирми, предоставящи персонализирани медицински услуги, като НМ Дженомикс.

Статистиката в България е тревожна  – броят на онкоболните се е увеличил двойно за последните 20 години, а едва 10% от хората разбират, че имат рак, на етап, когато той може да се излекува напълно. Като цяло е подценен и наследственият риск от развиване на раково заболяване- тестове като GenomeBreast, тест за генетична предразположеност към рак на гърдата и яйчниците или ColoNext, за наследствен рак на дебелото черво могат да идентифицират хората с висок наследствен риск и при тях да започне превенция и стриктно периодично проследяване от по-ранна възраст.

Тестовете в персонализираната онкология ще стават все по-широко използвани и вероятно в някакъв момент ще бъдат реимбурсирани, което би повишило ефективността на лечението и би оптимизирало разходите в здравеопазването.

За повече информация: НМ Дженомикс, тел: 0882 406 205, www.nmgenomix.com

Сподели:

Още новини от деня