В Русе се проведе дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика“

В Русе се проведе дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика“

Днес, в зала „Европа“, се проведе двадесета национална дискусия на кампанията „Да! На българската икономика“, организирана от вестник „Стандарт” и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, областният управител на Област Русе Галин Григоров, председателят на ОбС-Русе чл. кор.-проф. д.т.н Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, изпълнителни?005cr т директор на Агенция по заетостта Драгомир Николов и заместникът му Татяна Пашинова, проф. д.т.н инж. Николай Вълканов – зам.-председател на УС на КРИБ, председателят на УС на КРИБ – Русе Милка Трифонова, главният редактор на в-к „Стандарт“ Славка Бозукова, директорът на дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН Мария Тодорова, представители на бизнеса, академичната общност, на работодателски и браншови организации и др.

„За мен е чест да Ви приветствам на това значимо събитие. На Русе му подхожда да бъде домакин на този форум, в качеството му на водещ град в Северна България и един от най-бързоразвиващите се в страната“, заяви г-н Стоилов. Той сподели още, че като град, който играе ролята на лидер и символ на просперитет във всички сфери, Русе подкрепя и насърчава местния бизнес, който е основен индикатор за добре работеща икономика. Той коментира още ролята на свързаността в региона, определяйки изграждането на добра довеждаща инфраструктура към региона и трети мост над Дунав при Русе като ключови и определящи в бъдещото му развитие.

Областният управител на област Русе Галин Григоров акцентира, че е необходимо индустрията да се развива в повече населени места от областта, а не само в най-големия град, какъвто е Русе. Той подчерта, че основният проблем, възпиращ големите инвестиции в региона е липсата на работна ръка и недостатъчното инфраструктурно развитие. Според него за успешното привличане на повече инвеститори е необходимо изграждането на магистралата между Русе, както и съпътстващата инфраструктура. Очакванията са споменатите инфраструктурни проекти да бъдат реализирани в близките няколко години.
В аспекта на днешната среща не беше подмината и темата, касаеща връзката между бизнеса и професионалното образование. Идеята, която беше лансирана е с подкрепата на областния управител да се създаде списък със защитени специалности. От своя страна г-н Григоров увери, че в момента се работи в тази посока, като се провеждат консултации с ръководството на Регионалното управление по образование и фирми от региона за набелязване на специалности, съществени за развитието на бизнеса.
На форума беше застъпена и идеята за по-широко изучаване на румънски език, тъй като Румъния е сред трите стратегически бизнес партньора на страната ни. Основен проблем, който беше поставен е, че в целия трансграничен регион няма нито едно училище, което да преподава румънски език. Сред останалите приоритети, които бяха споменати са необходимостта от справяне с демографската криза, която е демографски проблем и интензивно използване на ресурса, с който разполага региона.

Сред темите на дискусия в събитието бяха „Русе – инвестиционна дестинация. Възможности за регионален икономически растеж“, „Магистралата Русе – Бяла – Велико Търново – нови възможности за бизнеса в региона и държавни политики за развитие на регионална икономика“, „Индустриалната зона на Русе – възможности за развитие“ и др.

По-рано днес кметът Пламен Стоилов се срещна със зам.-председателя на КРИБ проф. Николай Вълканов, като му подари картина с изглед от Русе.

През пролетта на идната 2018 г. се очаква да бъде проведена нова среща отново в Русе с представители на изпълнителната власт.

Сподели:

Още новини от деня