В Русе се състоя национален конкурс за изпълнение на руска песен „Вернисаж“

Време за прочитане: 3 мин.

На 9 декември в зала „Русе” се състоя IV Национален конкурс за изпълнение на руска песен „Вернисаж”, който се организира от Сдружение „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД-гр. Русе”, в партньорство с община Русе, Генералното консулство на Русия в Русе и Сдружение „Северно сияние”-Русе. Тазгодишното издание на конкурса е посветено на 140 години от руско-турската освободителна война. В тази връзка участниците в категория „Вокални групи“ трябваше да се представят освен с руска песен, която е задължи телна, но и с българска песен на патриотична тематика.

Изключително ярко присъствие и участие във „Вернисаж”, 2017 имаха изпълнителите от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна, с вокален педагог и ръководител Атанаска Липчева. Нейните възпитаници участваха в конкурса в двете категории – „Индивидуални изпълнители” и „Вокални групи”. Най-силно впечатление с изпълненията си направиха Квинтет „Angel voices”, които получиха и най-голямата награда на конкурса ГРАН ПРИ. Те се представиха с песните „Мысли в нотах” и „На прощаване”- песе?005cr , която момичетата от квинтета изпълниха акапелно и оставиха без дъх журито и публиката в залата. Освен участници от Варна се явиха изпълнители от Полски Тръмбеш и Русе.

Журито, което оценяваше изпълненията на участниците бе в състав: Марина Сергунина-аташе на Генералното консулство на Русия в Русе, Боряна Карапейчева-преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”-Русе, популярният поп певец Светослав Стойчев, Вили Икономов-преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”-Русе и председател на Сдружение „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД-гр. Русе” и Марко Марков – худ.ръководител на вокални формации. Членовете на журито отчитат по-голям брой участници в конкурса тази година, как то и високото им ниво на подготовка. Ето и как бяха оценени изпълненията на участниците в конкурса:

Категория „Индивидуални изпълнители”, Първа възрастова група – от 6 до 9 годишна възраст:

Магдалена Георгиева (ВС за поп и джаз „Икономов”) и Калина Чокоева (ОУ „Иван Вазов”-Русе) печелят първа награда. С втора награда бяха отличени Калиния Неделчева и Виктор Димитров от Русе (ВС за поп и джаз „Икономов”), а с трета – Магдалена Тодорова и Николай Радев (ВС за поп и джаз „Икономов”).

В същата категория, във Втора възрастова група – от 10 до 18 годишна възраст журито присъди поощрение за Марина Стефанова, Катерина Христова и Гергана Маринова от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна и за Десислава Василева от ВС за поп и джаз „Икономов” и Емилия Георгиева от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”-Русе. Трета награда получиха Ева Янкова и Явор Геров с вокален педагог Наталия Константинова, Ангелина Стефанова от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Ва?005cr на и Александра Неделчева от ВС за поп и джаз „Икономов”. Марисвет-Лидия Тодорова от гр. Полски Тръмбеш, Дани Стойнов от ВС „Икономов” и Марина Петрова от СУ „Христо Ботев”-Русе, с вокален педагог Наталия Константинова спечелиха втора награда. Първата награда беше поделена от Симона Кунчева от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна и Кристина Тодорова от Вокално студио „Икономов”-Русе.

В трета възрастова група (над 18 г.) призовите места при индивидуалните изпълнители се връчиха на Иванка Ръждова – трета награда, Веселина Камбурова – втора награда и Димитричка Малакчиева – първа награда.

В категория „Вокални групи”, в Първа възрастова група (до 18 г.) третата награда получиха Вокална група „V Д клас” при СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”-Русе. Втора награда получиха дуетът Ева Янкова и Явор Геров от ДВГ „Слънце” с ръководител Наталия Константинова и Вокална група „Детски свят” при СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”-Русе. С първа награда бяха отличени Вокална формация „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна.

Във възрастовата група над 18 годишна възраст трета награда получиха Камерна формация „Пролетни ритми” при Пенсионерски клуб „Здравец”, с. Климентово, общ. Полски Тръмбеш. С втора награда бяха отличени Вокална група „Нежни чувства” при Пенсионерски клуб № 1-Русе и Певческа група „Зорница” при НЧ „Паисий Хилендарски-1902 г.”, с. Масларово, общ. Полски Тръмбеш. Първата награда се връчи на Вокална група „Дунавски полъх” при Възрожденско читалище „Зора”-Русе и Вокална група „Кармелита” при Читалище &bdqu o;Тома Кърджиев”, с. Червена вода, община Русе.

Освен призовите места, се връчиха и две специални награди на двама от участниците във „Вернисаж”. Специалната награда на Областния управител на Област Русе получи Марина Петрова (СУ „Христо Ботев”-Русе, с вокален педагог Наталия Константинова). Наградата връчи г-н Георги Георгиев – PR на Областния управител. Той връчи и поздравителен адрес от Областния управител Галин Григоров на председателя на Сдружение „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД-Русе”, г-н Вили Икономов.

В началото на гала-концерта, от името на кмета на Община Русе поздравителен адрес връчи и г-н Мариан Савов, директор на ОП „Русе арт”.

Специалната награда на Генералното консулство на Русия в Русе получи Кристина Тодорова от Вокално студио за поп и джаз „Икономов”. Наградата връчи г-жа Марина Сергунина.

Награждаването на участниците се състоя в съботния следобед, предшествано от гала-концерт на лауреатите. В него участие взе и миналогодишният носител на ГРАН ПРИ – Благовеста Димитрова от ВС „Икономов”. С прекрасен рецитал на руски песни се включи и Светослав Стойчев. С изпълненията си той вдигна публиката на крака, а участниците изпълниха сцената и танцуваха заедно с него.

Водещ на музикалното събитие бе поп изпълнителката Жулиета Иванова.

Сподели:

Още новини от деня