В Русе се състоя петото издание на международното кулинарно състезание за деца „Като шеф готвачите“

На 18.06.2022 г. в ресторант „Кралска закуска“ се проведе петото издание на международното кулинарно състезание за деца „Като шеф готвачите“, организирано от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, с подкрепата на Община Русе, Общинско предприятие „Русе арт“, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – гр. Русе, Ресторант „Кралска закуска“ и Асоциация „Еврорегион Данубис“.

В състезанието взеха участие 6 ученици от различни училища в град Русе, един от тях се състезава в екип с ученик от Република Румъния, един-в екип с ученик от Република Молдова, а четирима от тях се състезаваха в екип с ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, определени на кастинг, който се проведе на 10.06.2022 г. и на който присъстваха министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и началника на РУО-Русе д-р Росица Георгиева:

  • Като първи кулинарен отбор се състезаваха Давид Аврамов (6.клас, ОУ „Йордан Йовков“-гр. Русе) и Марияна Събева (11 А клас, ПГ по туризъм – гр. Русе) с „Ягодов чийз кейк“;
  • Като втори кулинарен отбор се състезаваха Сунай Байдинов (7.клас, СУ ,,Възраждане“) и Стефано Андреа (10.клас,  Технологична гимназия Аврелиан, Румъния) с „Американски палачинки с мед, ягоди и боровинки“;
  • Като трети кулинарен отбор се състезаваха Ивайла Мирославова (7.клас, ОУ,,Олимпи Панов“) и Христо Христов (12 А клас, ПГ по туризъм – гр. Русе) с „Бананов чийз кейк с бейлис и тофи сос“;
  • Като четвърти кулинарен отбор се състезаваха Кателина Стефанова (6.клас, ОУ ,,Тома Кърджиев“) и  Биянка  Стефанова (11 Г клас, ПГ по туризъм – гр. Русе) с „Пълнозърнести шоколадови мъфини с тиквички“;
  • Като пети кулинарен отбор се състезаваха Михаела Илиева (6. клас, СУ ,,Христо Ботев“) и Наталия Атанасова (11 Г клас,  ПГ по туризъм – гр. Русе)  с  „Полусфера с шоколад, фъстъчено масло, маскарпоне, маршмелоу, меренг, крокан с ядки и бисквити, карамелов сос с бейлис, плодов сос “;
  • Като шести кулинарен отбор се състезаваха Енея Енчева (7 клас, ОУ ,,Васил Априлов“) и Бранов Ина ( 10 клас, Професионална гимназия № 1, община Кахул, Молдова) с „Ягодов чийз кейк с крем англез и сос от ягоди“.

Жури в Петото издание на  Международното кулинарно състезание за деца „Като шеф готвачите“ бяха: шеф-готвач Ради Стамболов – вицепрезидент на Евро-Ток – България (председател), шеф-готвач Петър Атанасов – член на Българската асоциация на професионалните готвачи, и шеф-готвач Веско Георгиев от ресторант „Тераса“.

      Първото място в кулинарно състезание за деца „Като шеф готвачите“ бе присъдено на Ивайла Мирославова и Христо Христов. Наградата връчи шеф-готвач Ради Стамболов.
      Второто място зае отборът на Енея Енчева и  Бранов Ина. Наградата връчи шеф-готвач Петър Атанасов.

      Давид Аврамов  и Марияна Събева, се класираха на трето място. Наградата връчи шеф-готвач Веско Георгиев.

Г-жа Златомира Стефанова, заместник-кмет на Община Русе, връчи Специалната на града на Община Русе на отбора Сунай Байдинов и Стефано Андреа.

Специалната награда на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в град Русе, бе връчена от г-н Красимир Иванчев, председател на Съюза, и отиде при Кателина Стефанова и Биянка Стефанова.

Специалната награда  на публиката, бе връчена от г-жа д-р Росица Георгиева, началник на РУО – Русе. Наградата получиха Михаела Илиева и Наталия Атанасова.

Сподели: