В Русе тази сутрин бе открито двадесет и третото издание на ученическия театрален фестивал "Климент Михайлов"

В Русе тази сутрин бе открито двадесет и третото издание на ученическия театрален фестивал „Климент Михайлов“ + ВИДЕО

Тази сутрин пред Доходното здание в Русе бе открито двадесет и третото издание на ученическия театрален фестивал „Климент Михайлов“.

Русе е уникален град, защото през годините успя да запази любителските театрални състави и да ги развива. 11 трупи от общо 28 на сцената до 30 юни са от Русе. Много малко други градове разполагат с такъв потенциал, дори в столицата. По 2 – 3 любителски състави има в другите населени места.

17 трупи идват от други градове. Има формации, които за първи път участват във фестивала, което много радва организаторите. Дебют в града ни ще направят два състава от Стара Загора, един от Ямбол, един от Котел и един от Банкя. За първи път на фестивална сцена ще излязат и състав от ОМД – Русе, две трупи 10 – 11 клас на НУИ „Проф. В. Стоянов“, един осми клас от СУЕЕ със спектакъл на руски език.

Тази година журито е в състав: председател – Крум Гергицов, членове – Росица Миновска – Деведжиева, Мария Статулова.

Програмата е натоварена, защото по няколко пиеси ще бъдат поставяни всеки ден.

Две са възрастовите групи: – 7 – 13 години – 8 трупи,

14 – 19 години – 20 трупи.

За четвърти път дамският Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ осигурява парични награди за най – добрите в отделните категории. Общият награден фонд е в размер на 1300 лева. 250 лева от тях ще бъдат за най – добрият спектакъл на фестивала. 200 лева ще бъдат предоставени като специална награда на журито. Две първи награди по 180 лева ще бъдат дадени за най – добра театрална трупа, две награди по 150 лева ще има за вторите места, а за третите – по 100 лева. Грамоти и плакети ще бъдат връчени под формата на индивидуални награди.

Надеждата е финансовите награди да бъдат допълнителен стимул за приобщаване младите хора към изкуството.

14 – 19 години – 20 трупи.

На 22 юни от 11 часа пред Доходното здание ще бъде официалното откриване на фестивала.

В дефилето за карнавала вечерта ще се включат стотици русенски и младежи от гостуващи трупи.

За четвърти път дамският Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ осигурява парични награди за най – добрите в отделните категории. Това съобщи днес председателят Деница Тиханова. Общият награден фонд е в размер на 1300 лева. 250 лева от тях ще бъдат за най – добрият спектакъл на фестивала. 200 лева ще бъдат предоставени като специална награда на журито. Две първи награди по 180 лева ще бъдат дадени за най – добра театрална трупа, две награди по 150 лева ще има за вторите места, а за третите – по 100 лева. Грамоти и плакети ще бъдат връчени под формата на индивидуални награди.

Надеждата е финансовите награди да бъдат допълнителен стимул за приобщаване младите хора към изкуството.

Сподели:

Още новини от деня