русе център

В Русе цените на жилищата са се върнали към тримесечен растеж с 1,8% след спада със 7,6 на сто предходното тримесечие

Ръстът на цените на жилищата в България почти е спрял в края на миналата година, а в София цените дори намаляват за първи път от второто тримесечие на 2021 година. На национално ниво те са нараснали през четвъртото тримесечие на миналата година само с 0,4% спрямо предходните три месеца, най-слабото покачване от второто тримесечие на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, предаде Инвестор.бг.

На годишна база цените на жилищата все още растат двуцифрено, но темпът на покачване се забавя спрямо достигнатите 14-годишни върхове през второто и третото тримесечие. В края на годината отчетеното поскъпване е с 13,4%, което е под нивото от 15,6 на сто през третото тримесечие и с 14,6 на сто през второто тримесечие.

В Русе цените на жилищата са се върнали към тримесечен растеж с 1,8% след спада със 7,6 на сто предходното тримесечие, също заради повишаването на цените на старите жилища, докато новото строителство в крайдунавския град поевтинява за второ поредно тримесечие. На годишна база жилищата в Русе поскъпват по-бавно в сравнение с третото тримесечие (11,2%), ограничени от чувствителното забавяне на ръста на цените на новото строителство.

Сподели: