В Русе ще бъде открита група изложби, обединени от темата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“

В Русе ще бъде открита група изложби, обединени от темата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“

На 16 април, петък, от 14:00 в зала „Русе“ на Историческия музей в Русе, ще бъде открита група изложби, обединени от темата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“.

Събитието се реализира по инициатива на сдружение „Европейски пространства 21“ и Регионален исторически музей Русе, съвместно с Посолствата на Чешката и Словашката републики в София и Чешки център София, както и с партньорството на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Международната инициатива обединява проектите „Жените в историята“, „Първите жени“ и „Чешките героини“.

По този повод в Русе се очаква да пристигнат Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия в България, придружаван от Н. Пр. Анджей Франгеш, посланик на Словения, и Н. Пр. Мариос Кундуридис, посланик на Кипър, както и г-жа Дагмар Остранска, Директор на Чешки център София и г-жа Ивана Марксфелдова, Консул на Словакия.

„Жените в историята“ е проект на сдружение „Европейски пространства 21“ Русе в партньорство с Регионален исторически музей Русе, който осветлява скритото културно наследство и показва места на памет, важни за местната общност. Съавтори на съдържанието са проф. Николай Ненов и Ренета Рошкева от музея и Цвета Ненова от гражданската организация.

Проектът се ражда с подкрепата на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ преди две години. Над 500 русенски ученици научават повече за вдъхновяващите примери на жените в историята, участват в занимания по гражданско образование, коментират актуални въпроси на страницата на проекта.

Изложбата на Посолството на Словашката република в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които се реализират като първи в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история. В същото време изложбата отразява и приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност.

Проектът е представен на уеб платформата www.prvezeny.sk и неговата концепция е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми, както и други експерти. Проектът е финансово подкрепен от Министерството на правосъдието на Словашката република, Община Братислава и Фонда за подкрепа на изкуството.

„Чешките героини. Забележителните жени в чешката история и съвремието“ представлява илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени – владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и  настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст.

Проектът е вдъхновен от отбелязването на 100 години от узаконяването на правото на гласуване на жените в Чехословакия през 1920 г. и от 200-годишнина от рождението на писателката Божена Немцова. Показва портретите на 50 забележителни жени, представени през погледана на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова, Авторки на придружаващите текстове са историчката Ленка Кржижова и писателката Катержина Тучкова. Партньори на проекта: Факултет по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен и Radio Prague International

Изложбите може да бъдат разгледани в Историческия музей в Русе до 23 май 2021 г. при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

Държавният културен институт към министъра на външните работи партнира на международната инициатива като част от програмата за публична дипломация, за изграждане на мостове между културите и отправяне на общи послания за уважение и равенство, за постигане на диалог и почит към историческата памет.

Очаква се сред гостите да бъдат кметът на Русе г-н Пенчо Милков и представители на неговия екип, както и ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев и представители на неговия екип.

Сподели: