В Русе ще бъде открита изложбата „Артистични признания на двама румънски художници”

В Русе ще бъде открита изложбата „Артистични признания на двама румънски художници”

На 10 септември от 13.30 ч. в Зала „Русе” на Историческия музей ще бъде открита изложбата „Артистични признания на двама румънски художници” – Петра Шербанеску – Тънасе и Михай Некита Буркулец. Изложбата е по повод 22 септември – Ден на независимостта на България. Организатори са Асоциация “Еврорегион Данубиус и Регионален исторически музей, в рамките на подписаното споразумение за сътрудничество и е под патронажа на областния управител Галин Григоров.

Петра има вече реализирани изложби в Русе, с наше съдействие и в Столична градска библиотека, осъществена съвместно с Посолството на Република Румъния.

За Михай Некита Буркулец, идващ от далечен Яш, това е първа изложба в България.

Петра Шербанеску–Тънасе избира изкуството след неуспешно кандидатстване във Факултета по медицина. Букурещ, специалност Детски болести. „Добре, че съдбата така реши, обичам децата, не искам да ги виждам страдащи”. Завършва Факултета за пластични изкуства на Националния институт „Н. Григореску”. Над 26 години работи като уредник по проблемите на изкуството в Окръжен музей „Теохари Антонеску” – Гюргево. Преподава рисуване към Народно училище за изкуства и занаяти – Гюргево и Културен център „Йон Виня”, където работи и в момента. Председател е на Съюза на румънските художници, филиал Гюргево. Петра Шербанеску – Тънасе участва в 57 групови изложби и 8 индивидуални в Румъния и в чужбина. Преди няколко години картините на Петра Шербанеску – Тънасе бяха представени в София от Асоциация Еврорегион Данубиус, със съдействието на Румънското посолство, а миналата година гостува на русенци заедно с приложничката Симона Делиу. „Живописта представлява мен, тя е част от мен.Когато съм пред платното с четката в ръка се отделям от този свят и живея в моя свят, живописта е животът ми” , казва Петра.

Михай Некита Буркулец е роден на 5 февруари 1949 г. в град Сърка, Окръг Яш. Завършва Факултет по изобразително изкуство, „Александър Йон Куза“- Яш и Института“ Николае Григореску „, Факултет по Музеология, Букурещ. Член на АРХ в Румъния, Филиал „Бакъу“, живопис, от 1994 г.

Художникът още от детството си показва голям интерес към ландшафта, чиито цветове и форми се откриват в по-късните му картини. Големият му шанс е срещата с художника Виктор Михайлеску-Краю, изключителен художник на ландшафта. Това е първият и най-важен учител и наставник, с който Михай се учи да дешифрира тайните на цветовете и заобичва живописта. Използваната техника е тази на класическата живопис, масло върху платно. Композиционната хармония и цвят следват правилата на класическата композиция. Работи със собствените си ръце, включително и рамките на картините, които са част от произведението. Много картини показват връзката с родното му село чрез пейзажи, цветове, къщи, но и чрез обекти в различни композиции. Любима негова тема е и човешкото отношение, човешката повърхност, фината ирония. Творбите му постоянно присъстват в изложбите на АРХ, Филиал Бакъу и Яш, годишни, окръжни, междуокръжни, национални групови, в чужбина и в страната .Има редица индивидуални изложби в страната и чужбина. Негови картини са в Музей на изкуството-БакЪу, Университет „Бабеш-Боляй“ – Клуж Напока, в частни колекции в Румъния,Франция, Германия, Израел,Турция, Канада, САЩ, Нова Зеландия и др.

Сподели: