В Русе ще се открие изложбата „Приказният свят на природата“

В Русе ще се открие изложбата „Приказният свят на природата“

На 14 септември от 12.30 ч. във фоаето на Пленарна зала ще се открие изложба под наслов „Приказният свят на природата“. Експозицията е събрала над 300 фото-рисунки от проведения през месец май онлайн екоконкурс, организиран от СНЦ „Дунавско сияние“,в който взеха участие ученици /1 до 12 клас/ от  България,  Румъния и Република Молдова.

Поради продължаващия интерес към конкурса, екипът на СНЦ „Дунавско сияние“ реши да продължи и разшири екоинициативите с нови арт активности, свързани с опазването на околната среда. В рамките на настоящата изложба, новият проект „Приказният свят на природата“,  финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе, включва провеждане на следните дейности:

  • Презентиране на специален мултимедиен фото-албум, който дигитално представя  картините от тази приказна изложба. Всички русенски участници в конкурса, както училища и културни институции ще получат копие на CD от тази презентация.
  • Раздаване на картички – репродукции на картините със силни екологични послания от самите автори. Основна цел на този артпродукт, интегриращ изкуството на четката и майсторското слово на перото,  е да отрази личното виждане на подрастващите към проблемите на опазване и съхранение на природата.
  • Организиране на флашмоб събитие „Рисувай природата“ на 16 септември /Сряда/ от 10.30 ч. пред Пленарна зала. Инициативата се провежда по повод Международния ден на защита на озоновия слой. Участниците във флашмоб събитието, ще могат във рамките на 1 час да нарисуват своето отношение към проблемите на опазване на околната среда. Всички необходими материали, като:  листи и поставки за рисуване, моливи, пастели, флумастери се осигуряват от организаторите.  Като картините се включват в общата изложба “Приказният свят на природата”.

Куратор на изложбата е Валентин Георгиев – председател на СБХ – Русе, а специален гост на събитието е Цеца Георгиева – международно признат текстилен художник и пионер в областта на „Природното изкуство“ в България.

Фото-картините ще бъдат ще бъдат експонирани във фоайето на  Пленарна зала от 14 до 18 септември.

Сподели:

Още новини от деня