В РХГ се състоя откриването на изложбата по повод 100 години от рождението на Кирил Герасимов

В РХГ се състоя откриването на изложбата по повод 100 години от рождението на Кирил Герасимов

„На всеки две години, когато започваме подготовката за Биеналето на миниатюрата, се сещам за Кирил Герасимов, който често повтаряше: “Изкуството не се измерва с аршин“. И в неговите малки картини виждаме нещо епично и едновременно интимно, със запазена живописна и лирична топлота. Също така е негов изразът: „ Дайте ми квадрат, кръг и триъгълник и аз ще ви сътворя картина“. Чрез „плоските линеарни цветни стойности“ и хармонично чисти фонове успява да дематериализира природата и изведе сублимирана идеята за „материята и света“.

Животът му не е бил лек, потомък на преселници от Македония, Кирил Герасимов се дипломира по специалността Стенопис в Художествената академия. Там той е студент на големия български художник Дечко Узунов.

Кирил Герасимов е сред основателите на Русенската художествена галерия през 1946 г. (Неговият спомен за това важно събитие ще бъде оповестен на откриването на изложбата за Георги Чендов на 17 август 2021 г.) През 1947 г. той прави самостоятелна изложба в Галерията, която се е помещавала в Доходното здание, точно в залите, в които в момента се намира ресторант „Хепи“. Тогава става и член на СБХ, но през 1956 г. започва черен период на отричането му като творец. Неговите мъки са описани много добре от Валентина Караджова в списание „Русе днес“ от 1992 г. Чак през 1988 г. художникът прави самостоятелна изложба в малката зала на ул. „Борисова“ 6. След година членството му в СБХ се възстановява, а през 1996 г. става носител на награда „Русе“.

В пейзажната живопис тематичният му регистър е широк – Мелник, Балчик, Созопол, Охрид, Адриатика и Дунав. Живописно-пластичния му изказ е сдържан, но емоционално артистичен, също така и монументален.

В неговото творчество няма „непредвидени и случайни живописни ефекти, „то е много убедително и синтезирано“, в което можете да се убедите сами“, сподели директорът на РХГ Елена Великова по време на откриването на изложбата по повод 100 години от рождението на Кирил Герасимов.

Сподели: