В РХГ ще бъде представен проектът на Валентина Григорова – Vanda „Изгубената музика на моята земя“

В РХГ ще бъде представен проектът на Валентина Григорова – Vanda „Изгубената музика на моята земя“

Време за прочитане: 4 мин.

На 17 март, от 18.00 часа, в Русенска художествена галерия ще бъде представен проекта на Валентина Григорова – Vanda „Изгубената музика на моята земя“.

Валентина Григорова – Vanda е визуален артист, смело експериментиращ с всякакви форми и материи, в преследване на една цел – произведенията, които създава да носят цялата дълбочина и истинност, без които те не биха оцелели.

Проектът „Изгубената музика на моята земя“ съдържа четири изкуства: рисунки, вдъхновени от редки стари записи с българска народна музика от началото на миналия век; музика – оригиналните записи и интерпретации по тях; документални филми-портрети; текстове свързани с българското село и хората. Свързвайки няколко изкуства Валентина Григорова създава мост между миналото и бъдещето, мост между селото и града и мост между хората, през физическите граници на Времето.

По-долу поместваме част от концепцията на авторката:

„Рисунките са вдъхновени и посветени на едни стари записи с народни песни, от 30-те години на миналия век, неясно защо забравени и почти изчезнали, но и мои лични подбори на изпълнители, които познавам и обичам, още от дете. За мен ще бъде голяма радост да споделя тази магична симбиоза с повече хора. Рисунките са с приблизителни размери 50х35 см., изпълнени на картон с туш, пастел, молив и акрил. Цикъла рисунки продължавам да правя, и ще спра, когато се изчерпя откъм вдъхновение и песни, които да нарисувам.

Записи: За мен ще е голяма радост, хората да чуят освен познатите гласове на Гюрга Пинджурова, Мита Стойчева и Борис Машалов, но да покажа съкровищата които открих – песните на почти непознатите Марга Симеонова, Иванка Георгиева, Атанаска Тодорова, Цонка Петкова, Зорка Желязкова и Маша Белмустакова, в акомпанимент на едни от най-добрите оркестри за онова време. Няма да пропусна Духовата музика, както и звука на Родопите, които като че ли единствени са съхранили своята автентичност, до наши дни.

Документални филми-портрети: На лов за изгубената музика на моята Земя. Тази лудост започна още от моите детски години, когато преследвах баба с един двукасетъчен касетофон, само и само да запиша и съхраня нейната песен, а и да си имам прекрасен спомен с баба. И песента няма да се изгуби, а за нея има и рисунка и разказ. Преди известно време баба се качи на небето, но слушам песента за Стояновото сърце, и все така ме разплаква, но топли моето сърце. После се сприятелих с няколко от бабите на село, на които нося мляко и малко по детски ги попитах – А ти пееш ли? И ако кажат Да – дали може да ми изпеят нещо и да ги запиша? – Смеят се те, скромничат, но обикновено се съгласяват. – За какво са ти тия записи, питат, и аз без много, много да се замисля разказвам историята за бабината песен – документално филмче искам да направя за твоите песни – казвам. И много силно си вярвам. И те ми вярват. Подготвят се, правят си списъци какво точно да ми изпълнят, и хоп – аз съм в една разкошна машина на времето. И тук съм, при тях, и също в онези истории, които ми разказват. Ако имам късмета, този проект да се развие във времето, имам надежда да запиша изключително редки и красиви песни от цяла България. Сега записвам не само моите баби, но и хора, които не живеят тук, но носят обичта към нашата земя и музиката и искат да се включат на драго сърце. Паралелно с документалните портрети, моите приятели музиканти прегърнаха идеята да изпълним някои от песните, които открих, което също ще отразя като филмчета, когато нямаме възможност да свирим пред публика.

Текстове: първият ми сборник разкази и стихотворения, който предстои да излезе е посветен на легендарните Герои на моето детство – неизменно свързани с темата „Изгубената музика на моята земя“ – всички човеци и животни, които са ме вдъхновили да запиша тези истории. Литературен алманах „Брод“ от гр. Русе публикува част от тези текстове, от които ще прочета на откриването, което само би подсилило моето внушение към публиката.“

Проектът „Изгубената музика на моята земя“ е подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.


Валентина Григорова е български художник, бард, поет а с дебютната си книга и писател. Живее, работи и твори в София. Завършва СОУ „Никола Вапцаров“, град Силистра със специалности живопис и скулптура, 1988 – 1992, а след това Свободна Академия „Жул Паскин“, София – специалност „Живопис“ – Ива Владимирова; специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ – Атанас Василев, 1993-1996 и Майсторски клас при Николай Майсторов – гр. София – Свободна Академия „Жул Паскин“ – 1996. От девет години е член на СБХ. Участва в общи изложби на „Шипка“ 6, в Галерия „Алтер его“, участия във Въздухария фестивал, за който създава първия плакат и логото, което впоследствие е векторизирано; множество участия в „Джобен фестивал“, гр. София – главно като концептуален художник, но също и като писател и музикант.

Самостоятелни изложби: Галерия Нава, гр. София (1996) – първа самостоятелна; Културен център „2019“ гр. София – „Рут с пушката и други истории“ (2012); Бар „Контрабас“, гр. Пловдив – „Ветровитата музика“ (2015); Ателие Пластелин, гр. София – „Коледна изложба – Ванда на живо“ (2019); Галерия „Етюд“, гр. София – „100 фрагмента от цялото“, 2-7 март (2020); Арт-пространство „Brave Creation“ – „Спомени за коне“, юни (2020). Участия в литературни четения (Арт хостел, и Стърлинг), и едно самостоятелно в „Делта блус Бар“, където с нейната група правят няколко благотворителни концерта през последните две години. Освен като художник, работи и като графичен дизайнер, прави илюстрации на книги и плакати. Печели първа награда на Фестивала за късометражно кино „Love is everyting 2“ (48 часово предизвикателство за концепция и реализиран продукт) с филма „В страната на изперкалите делфинчета“. От пет години работи върху етнографска тема – „Изгубената музика на моята земя“.

В РХГ ще бъде представен проектът на Валентина Григорова – Vanda „Изгубената музика на моята земя“
Сподели:

Още новини от деня