Иван Иванов - Йоаний подреди изложба в РХГ за своя половинвековен юбилей

В РХГ ще бъди открита изложбата на Никола Пиндиков с надслов „Между човека и твореца“

На 7 септември, от 18.00 ч,. ще се състои откриването на изложбата на Никола Пиндиков с надслов „Между човека и твореца“, която ще представи над 100 творби на русенския художник. Куратор на експозицията е Иво Райков, който казва: „Настоящата изложба, посветена на 120 годишнината от рождението на художника е повод за вглеждане в таланта на една от най-значимите личности в културната история на гр. Русе. В изложбата са включени творби от фондовете на: ХГ-Русе, Музей на Възраждането „Иларион Макариополски” – гр. Елена, ХГ „Проф. Илия Петров” – гр. Разград, Исторически музей – Оряхово, колекция „Енакор”, колекция „Димитър Шиндов”, частни колекции.

Никола Пиндиков се ражда на 18 септември 1898 г. в гр. Елена. През 1922 г. тайно от родителите си постъпва в класа по Живопис на проф. Цено Тодоров в Художествената академия в София. През 1925 г. се жени за Олга Градинарова- млада лекарка, родом от Русе, а само след четири години, заедно със съпругата си се премества в крайдунавския град, където на 30 септември 1929 г. се ражда единственият им син Петко.
От 1929 г. до 1946 г. Никола ще бъде преподавател по рисуване в Оряхово, Разград и Русе, а от 1946 г. до 1948 г. ще заема поста на директор на русенската мъжка гимназия „Христо Ботев“.
Често пътува из Родопите и Еленския балкан, където създава стотици акварели и рисунки с туш. Рисува често в околностите на Девин, Чепеларе, Смолян, край язовирите Беглика и Широка поляна, Кавал тепе, с. Дрента, връх Чумерна, къщите носещи възрожденското очарование на родния му град.
Приключва земния си път на 6 януари 1974 г. в гр. Русе.“

Изложбата ще продължи до края на месец септември.

сн. Архив

Сподели: