доктор Александър Босилков

В Световния ден за борба с рака д-р Александър Босилков: 20 минути трае изследването на дебелото черво, а може да спаси човешки живот

Хората ежегодно правят преглед на автомобилите си, а на преглед при лекар не ходят с години. Колоноскопията е златен стандарт за установяване на измененията в дебелото черво, вкл. на рака. Изследването трае само 20 минути, а може да спаси човешки живот, казва гастроентерологът д-р Александър Босилков от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ по повод Световния ден на борбата с рака – 4-ти февруари.

Колоректалният карцином е една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. Второто най-често онкологично заболяване след рака на белия дроб при мъжете и след рака на гърдата при жените. Броят на диагностицираните пациенти с колоректален рак у нас е съпоставим с този в останалите европейски държави, но в България той води до много по-голяма смъртност, защото в повечето случаи се диагностицира в напреднал стадий. Напоследък се наблюдава подмладяване на този вид карцином.

Според д-р Босилков тъжната статистика се дължи на факта, че малко българи преминават скрининг за рак на дебелото черво и при около 40% от новодиагностицираните случаи заболяването се открива в последните 3-ти или 4-ти стадий. „Затова днес, на Световния ден за борба с рака, бих искал хората да знаят, че в повечето случаи ракът на дебелото черво възниква на базата на полип и има достатъчно дълго време той да бъде премахнат, преди да се е превърнал в рак.“ – казва той.

За да не се стига до тежките последствия и летален край, съветът на специалиста е всички хора, които са навършили 50-годишна възраст, да преминат през колоноскопия, най-точното изследване за установяване на изменения в дебелото черво. А след това през 5 до 10 години до навършване на 75 години. След тази възраст решението за това профилактично ендоскопско изследване трябва да се основава на резултата от предишни колоноскопии, предпочитанията на пациента и общото му здравословно състояние.

При фамилна обремененост първата колоноскопия трябва да се извърши 10 години преди възрастта, при която е диагностициран ракът на роднината по права линия или на 40-годишна възраст.

Коварното в предраковото състояние е, че пациентите нямат симптоми или имат минимални

оплаквания, които отдават на банални причини. Затова от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ препоръчват и при най-малките оплаквания хората да посещават гастроентеролог, който ще ги насочи към профилактични изследвания. Ако се установят полипи по време на колоноскопия, те веднага се отстраняват и се елиминира шанса превръщането им в рак.

Ракът на дебелото черво няма характерни ранни симптоми, но тези, които се срещат най-често са анемия, запек, разстройство, редуване на запек с разстройство, промяна в консистенцията и формата на изпражненията, желязодефицитна анемия, кръв в изпражненията, отслабване на тегло без видима причина, чувство за недоизхождане. „Съветвам всички хора, които имат кървене през ануса, да не се самоуспокоят, че най-вероятно имат хемороиди, а да потърсят лекарска помощ, защото това самозалъгване може да им струва живота.“- казва специалистът. Всяко едно заболяване, диагностицирано навреме, се лекува по-бързо, по-успешно и по-евтино.

Начинът на хранене е един от най-важните и предотвратими рискови фактори. Животинските мазнини и червените меса са доказани канцерогени. Освен това е важен и начинът им на приготвяне: пърженото и пушено месо повишава риска от развитие на заболяването. От друга страна приемът на плодове и зеленчуци намалява времето на престой на чревното съдържание в колона, което води до по-кратък контакт на неговите клетки с токсините. Затова д-р Босилков препоръчва балансирано хранене, с повече свежи плодове, зеленчуци и бобови растения.

Заседналият начин на живот, тютюнопушенето, затлъстяването, алкохолната консумация повишават риска за това заболяване.

Сподели: