камера за засичане на скоростта на пътна полиция

В сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Русе функционира една от новите камери за контрол на скоростта

От 20 юни в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Русе функционира една от новите камери за контрол на скоростта. Тя засече десетки нарушения на професионалния празник на МВР – 5 юли. Технологията, която се използва е лазерна и това прави камерата още по-прецизна. Устройствата разполагат със собствени батерии, които издържат по минимум 5 часа в режим на запис и работят самостоятелно. Те могат да установяват по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността им позволяват да следят за нарушения на скоростта в двете посоки на движение.

Работата с новата система е напълно автоматизирана. Полицейските служители единствено избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките –разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост. След това системата извършва всичко останало напълно автоматично, без никакво участие на служител. След приключване на работа, данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР. Това става по два начина. Единият е при наличие на 3G или 4G свързаност, тогава информацията се предава дистанционно. А при втория, паметта на устройствата се свързва директно с вътрешната мрежа на МВР.

Предстои при заснемане на нарушение автоматично автомобилът да се проверява за наличие на застраховка „Гражданска отговорност”, технически преглед и други изисквани от Закона задължения. Така електронният фиш ще комбинира в себе си всички нарушения на водача.

Сподели:

Още новини от деня