В село Церовец почетоха паметта на освободителите

В село Церовец почетоха паметта на освободителите

Време за прочитане: 2 мин.

В село Церовец, инициативата на господин Тодор Атанасов – церовски зет, за поставяне паметна плоча в центъра на селото, в чест на руските войни, загинали в боевете за Oсвобождението на България, през 1877 година, стана реалност. В църковния двор бе открита плоча с надпис „В ПАМЕТ НА 16 РУСКИ ВОЙНИ ОТ 140 ЗАРАЙСКИЙ ПЕХОТЕН ПОЛК 1877 г.“ Събитието бе организирано и осъществено от Тодор Атанасов, председател на Централната контролно-революционна комисия на Комунистическата партия на България.

Гости и участници в откриването бяха Вицеконсулът на Генералното Консулството на Руската федерация в Русе господин Иван Пивоварчук; Георги Стоилов, народен представител от групата на БСП; Галя Банева, кметски наместник; Вили Икономов, председател на Сдружение „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД-Дружество 1940, Русе“; Руси Русев, председател на Сдружение „Александър Невски“-клон Русе; Димчо Киряков, председател на Общински съвет на ПП АБВ в община Иваново; Владимир Димов, представител на Съюза на ветераните от войните в България; Димитър Русев от Национален фронт за спасение на България; Борис Ташков, капитан втори ранг, ветеран от войната на 96 години и член на Българския антифашистки съюз; Милен Бакалов представител на Червенската митрополия, приятели от Русе и жители на селото. Паметната плоча беше открита от ветераните Владимир Димов и Борис Ташков. Панахидата бе извършена от свещеник Илиян Илиев. Поднесоха се венци и цветя. Жителите на селото споделиха, че когато посещават църквата, ще поднасят цветя и палят свещ на паметната плоча, защото роднините на загиналите са много далеч и няма как да посещават братската могила, която се намира на километър и половина извън селото.

Всичко това се случи благодарение на направените дарения – материални, финансови и труд, от Тодор Атанасов – дал идеята и финансови средства, Митрополията в Русе, Валери Иванов – „Драгажен флот“ град Русе, Неделчо Йосифорв, инж. Тодор Димитров и Петър Георгиев от Русе и мастните жители Димитър Русев и Иван Николов Колев.

Сподели:

Още новини от деня