В събота във фоайето на Историческия музей ще бъде открита витрина със стари фотографии

В събота във фоайето на Историческия музей ще бъде открита витрина със стари фотографии

В събота, 13 май, от 19.00 ч. във фоайето на Историческия музей ще бъде открита витрина със стари фотографии. Автор е Йовчо Стоянов от „Русчук. Бг“. Той ще разкаже за старите русенски фотоателиета, 1870 – 1920 г.

В колекцията на Йовчо Стоянов се съхраняват над 400 оригинални стари фотографии на твърд картон от всички русенски фотоателиета през периода 1870- 1920 г. Русе е един от първите градове по българските земи, в който прониква фотографията. По река Дунав отначало пристигат пътуващи фотографи, но още преди Освобождението някои от тях отсядат трайно в Русе и разкриват собствени фотоателиета.

На тези снимки са запечатани образите на хиляди русенски граждани. На много от тях има неизвестни за нас хора. Но има и снимки на важни личности, останали в историята на града. Тези снимки са своеобразен портрет на епохата. В тях има богата информация – за облеклото, модата, прическите и аксесоарите. Има информация за фотоателиетата – имена, адреси, награди на фотографите. Вижда се къде са поръчвали твърдите картони – паспарту, на които се лепи тънката фотохартия със снимката. Много от снимките са надписани и имат посвещения, затова носят допълнителна информация за хората, които са на тях и за тези, за които са предназначени.

Някои от старите русенски фотографи са чужденци – австрийци и унгарци. Тъй като идват от развитите европейски държави, те са носители на Модерността. Не само със своята професия, а и със своя начин на живот и мироглед те са живата връзка на града с Европа. Играли са ролята на своеобразен катализатор за европеизиране на града и неговите жители.

Експозиционният дизайн на витрината в Историческия музей се случва по проект „Музей в постковид: от идентифициране към съучастие на аудитории“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Публики`22“.

Сподели: