тараклия табела

В Тараклийския университет се състоя тържество по повод националния празник на България

В аулата на държавния университет „Григорий Цамблак“ в Тараклия се състоя тържество по повод националния празник на България Трети март. Гости бяха представителите на ръководството на район Тараклия и български организации в Молдова и България, които поздравиха студентите, преподавателите и администрацията с празника, както и споменаха за историята на Освобождението, за подвизите на героите. На събитието присъства и българският консул в Тараклия Любомир Димов. 

„За 146 години нашата прародина – България, премина през брой изпитания, което доказва, че българският народ има висок боен дух, непоколебима воля за свобода, устремен към покоряване на върхове в областта на културата, образованието, спорта, науката и технологиите. Пожелаваме просперитет на нашата прародина – България, дано ние всички българи да запазим в сърцата си български дух и да продължаваме достойно да популяризираме българската култура. Ние сме задължени да помним и предаваме историята, да възпитаваме младото поколение в духа на родолюбие, да носим в сърцата си гордост от своята принадлежност към българския народ. Честит празник!“, поздрави присъстващите ректорът на университета доц. д-р Мария Паслар.

Към празненството чрез онлайн връзка се присъедини кметът на Русе Пенчо Милков, който пожела сътрудничеството на Молдова и България да стане още по-тясно.

„Вашата преданост към българската култура и традиции е вдъхновяваща. Нека този ден да бъде повод за сближаване, за подчертаване на общите ни ценности. Трети март да стане повод за укрепването на връзките между двете ни общности и да работим заедно за запазване, за насърчаване на българското наследство от Тараклия, за сътрудничество, което ще доведе до още по-добри връзки между двете ни държави“, каза Милков.

С поздравителен адрес се обърна и заместник-председателят на район Тараклия Сергей Филипов. Той подчерта, че ръководството на района изразява своето одобрение и подкрепа за решението Тараклийският университет да бъде преобразуван във филиал на русенското висше учебно заведение „Ангел Кънчев“. „Вярваме, че това решение ще укрепи българския дух, история и традиции в университета, превръщайки го в още по-уникален, значим и важен център на образованието и културата на Република Молдова. Поздравяваме ви с това събитие и желаем успех в дейността ви, насочена към съхраняване и популяризиране на българския културно-исторически живот на бесарабските българи“, заяви Филипов.

За приноса на бесарабските българи от Тараклия, Твърдица, Кайраклия, Кирсово и други в освободителното движение на България говори председателят на „Българската община на район Тараклия“ Иван Паслар.

Между поздравленията за годишнината на Освобождението, студентите заедно със своите преподаватели представиха литературно-музикални произведения. Танцовият състав „Талисман“ към Дома за детското творчество украси празника с български народен танц.

/БТА/

Сподели: