В УМБАЛ „Медика Русе“ започнаха поставянето на портове за химиотерапия и постоянни катери за хемодиализа

В УМБАЛ „Медика Русе“ започнаха поставянето на портове за химиотерапия и постоянни катери за хемодиализа

От началото на месец март 2023 г. специалистите по съдова хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ започнаха поставянето на портове за химиотерапия и постоянни катетри за хемодиализа. Двата вида устройства се имплантират под кожата на гръдния кош, под рентгенов контрол с локална анестезия. Те се поставят на малко места в страната и са от голяма полза на пациентите, провеждащи продължително лечение, чрез вливания.

Порт-а-кат (порт), който се използва при пациенти за химиотерапия се състои от корпус, в който чрез специална игла се инжектират медикаментите и тънка, гъвкава тръбичка (катетър), посредством която лекарствата навлизат в голям кръвоносен съд, водещ до сърцето. По този начин вените на пациента не се увреждат от навлизащите в тях медикаменти, качеството на живот се подобрява, адаптацията се ускорява и се снижава риска от инфекции. 

Катетърът, използван при пациенти на хемодиализа е снабден с два накрайника. Чрез него кръвта се пренася от сърцето до машината за пречистване и обратно. Осигуряването на постоянен достъп за хемодиализа при нововключени пациенти с терминална бъбречна недостатъчност, освен гореизброените предимства подобрява очистването на организма от отпадни продукти на обмяната, които обичайно се отделят през бъбреците.

Процедурата и в двата случая е безболезнена за пациента и продължава по-малко от час. След като малкият разрез, направен с цел поставяне на устройството зарасне в рамките на няколко дни, пациентът не изпитва дискомфорт и може да се върне към всекидневните си дейности. Веднъж поставен, портът за химиотерапия може да остане в организма до 5 години, а този за хемодиализа до 2-3 години. Те не се нуждаят от сложна поддръжка. Достатъчно е, когато портът не се използва да се промива веднъж месечно с физиологичен разтвор от медицинско лице, а катетъра се обслужва при всяка процедура.

В УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ се поставят висококачествени устройства, които гарантират оптимални резултати. Процедурите се извършват без доплащане от страна на пациента, което ги прави по-достъпни за тези, на които предстои или вече провеждат химиотерапия или хемодиализа.

Сподели: