В Художествена галерия – Русе може да видите изложбата „Понтес Артис представя Графика. Иван Нинов“

В Художествена галерия – Русе може да видите изложбата „Понтес Артис представя Графика. Иван Нинов“

В периода 1 – 15 април в Художествена галерия – Русе може да видите изложбата „Понтес Артис представя Графика. Иван Нинов“.

В експозицията са включени произведения на автора от последните години, графики от частна колекция, както и творби от фонда на ХГ – Русе, създадени през 80-те години на 20 век.

„Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото. Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близо до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят.” – Светлин Русев (2016).

Иван Нинов е роден 1946 г. в с. Цонево, Варненско. Завършва Художествената гимназия в София през 1969 г. и още от следващата година участва в почти всички художествени изложби в страната, както и в представителни изложби на българска графика в чужбина: САЩ, Франция, Норвегия, Германия, Аржентина. Работи в сферата на графиката – суха игла, литография и фотолитография, рисунката – креда, темпера, живописта – акварел, масло. Взима активно участие в повечето международни биеналета и триеналета на графиката по света, като многократно печели призови места. Освен графика през годините Иван Нинов работи и в областта на илюстрацията. След 1991 г. започва да представя творчеството си в самостоятелни изложби в България и други европейски държави. Негови творби са притежание на Конгресната библиотека на САЩ – Вашингтон, Колекцията на Лудвиг – Кьолн и други значими колекции в България и по света. Живее и работи в София.

Основател на сдружението „Pontes Artis“ /“Понтес Aртис“/ и организатор на изложбата е Михаела Тодорова. Основни цели на сдружението са работа за насърчаване на междукултурния диалог за добри отношения между различните общности, участие в международни програми за култура и гражданско общество на Европейския съюз, стимулиране на културния диалог на регионално, национално и международно ниво, както и работа за развитието на гражданското самосъзнание и гражданското общество.

Сподели: